Стара Басань: життя в окупації

У Стару Басань, що у Бобровицькій громаді російські окупанти зайшли у березні 2022 року. Через ворожі обстріли вщент згорів 21 будинок та 6 господарських будівель, зазнали руйнувань понад 70 помешкань.

Не обійшлося без жертв — внаслідок обстрілу загинула жінка, двоє чоловіків були закатовані у полоні.

🔰ОТГ_Інформ_Чернігівщина поспілкувалося з Лідією ЄРЕП — старостою села Стара Басань про те, як село пережило окупацію та про допомогу після звільнення села від російських військ.

🔈«Коли почалася війна, люди тікали з Києва. Рятуючись від обстрілів у столиці, до села приїхало багато сімей. І ми до останнього сподівалися, що ворожі колони до нас не доїдуть», — розповідає пані Лідія.

📌28 лютого місцеві чоловіки деревами завалили всі входи до села. Однак, 1 березня перші ворожі колони заїхали в Стару Басань. Їхній командний штаб був у приміщенні старостату, ночували у будинку культури, а милися у школі-інтернаті.

☝Лідія Олексіївна разом із своїм сином привозила продукти харчування, діставала ліки. Попри свій страх жінка наважилася на відчайдушний крок: щоб врятувати односельців, вона пішла в штаб до окупантів з пропозицією здатися в полон українським військовим.

🔈«Мене зупиняє рашист: «Здраствуйте, мамочка, а вам куда?». Кажу, що хочу поговорити з їхнім командиром. Говорити зі мною погодилися. Я й говорю: «Хлопці, ну навіщо гинути, здавайтеся нашим!». У відповідь сказали, що мають наказ. А я крізь сльози прошу: «То ви хоч наших людей не вбивайте!».

✅Перші окупанти у селі прожили дві доби, далі вони рушили в бік Києва. На їхнє місце прийшли наступні. Центральна дорога стала трасою для ворожої техніки.

📌У дні, коли ворог почав відступати з Чернігівщини, ворожа колона рухалася селом й гатила нещадно по будинках, в один заїхали просто танком.

🔰Відновлення та відбудова села

🔷Лідія Олексіївна говорить, що після того, як Чернігівщина була звільнена від російських військ, люди в Старій Басані почали поступово оговтуватися. На відбудову та відновлення пошкоджених помешкань власники зруйнованих будинків отримали виплату від державної програми «Євідновлення». Також надходить допомога від благодійників таких, як «Рокада», «ZOA» та інші.

🔈«Після того, як наше село було звільненим від російських окупантів, люди не залишилися сам на сам зі своїми проблемами. На жаль у багатьох жителів Старої Басані через війну було пошкодженим чи спаленим житло, серед них і багатодітні сім’ї і люди, які не мають можливості придбати будівельні матеріали. Але допомога надходить постійно від держави та благодійних організацій. 28 старобасанців отримали фінансову допомогу від французької гуманітарної організації ACTED. Також до нас завітали волонтери із Всесвітньої лютеранської федерації в Україні, ознайомилися із списком старобасанців, у яких найбільше пошкоджені будинки, а це 39 помешкань. Визначилися із закупівлею будівельних матеріалів і стали до роботи. Також представники благодійної організації «Руки Ангела» з Івано-Франківська придбали необхідні матеріали для відбудови будинків. А ще, постраждалим внаслідок бойових дій надали ваучери для одержання допомоги від європейських благодійників».

🔈«Постійно допомагаємо нашим військовим — плетемо сітки, готуємо смаколики, збираємо кошти для різних потреб ЗСУ. А ще надаємо мед, сушені яблука, горіхи для виготовлення енергетичних вітамінних батончиків для українських воїнів. Їх робить наша землячка, київська поетеса і громадська діячка Тетяна ЧЕРЕП-ПЕРОГАНИЧ разом з іншими волонтерами . Віримо у нашу Перемогу і щоденно працюємо для того, аби наблизити її».

#ОТГ_Інформ_Чернігівщина

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь