Носівщина – партизанський край

 

 

 

 

22 вересня щорічно відзначають День партизанської слави України. Під час Другої Світової війни на українських територіях у тилу нацистів діяло близько 200 тисяч партизанів. В Чернігівській області особливо активно партизанська боротьба проти загарбників під час 2-ї світової війни велася на Носівщині. Тут діяло партизанське з’єднання «За Батьківщину». Чи не кожного дня злітали з рейок вагони, які везли бойову техніку, провізію, підкріплення окупантів.

З літописом партизанського минулого Носівщини, речами та фото партизанів, старанно зібраними  жителями с. Володькова Дівиця можна ознайомитись в народному історико-краєзнавчому музеї.  Серед експонатів – спогади місцевих жителів, предмети побуту партизанів, листи, фото, замітки в пресі.

Хранителькою пам’яті про партизанський рух Носівщини є Олександра Ляшенко – голова організації ветеранів Носівської територіальної громади.

Ветеранів Другої світової війни на Носівщині залишилось всього троє. Живе в селі Володькова Дівиця і 92-річна учасниця партизанського руху – Ганна Петренко. А в Носівці нещодавно свій 104-річний день народження відмітила Марія Шовкун, яка була зв’язковою партизанського з’єднання «За Батьківщину». 86 років вже виповнилось Парасці Кліводі з Козарів, яка пережила жахіття німецьких концтаборів. Ще 400 членів організації ветеранів мають статус діти війни.

Залишилось так мало тих, хто тримає в пам’яті події тієї страшної війни, тих, в чиє життя війна ввірвалася вдруге. Переживши навалу фашистської Німеччини, вони переживають тепер навалу російську.

Сьогодні багато партизанів з’явилося і серед наших сучасників. Наші сучасні Герої – нащадки героїв минулого:  колись і вони розкажуть про свій бойовий шлях, про те, як вони нищили ворога та наближали перемогу.

Наталія РУЛЬОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь