Наркозалежний у сім’ї. Що робити близьким та родичам?

З метою донесення до суспільства, що наркоманія – це соціальна проблема, яка набирає обертів, продовжуємо цикл статей з прокурором Ніжинської окружної прокуратури Чернігівської області Сергієм МИРОНЕНКО.

– Як вести себе співзалежному, якщо в сім’ї чи близькому оточенні є наркоман?

– Намагайтесь позбутися хибного почуття провини за проступки свого залежного. Батьки та рідні схильні шукати причини наркоманії у минулому, у методах виховання та обставинах. Це призводить до почуття провини. Але минуле змінити не можна, навіть якщо основна причина розвитку залежності саме там. Ще один спосіб допомогти собі та наркоману – встановити жорсткі правила спілкування. Вони не повинні змінюватись за жодних умов. Наприклад, у відповідь на грубість – припинення діалогу з озвученням умов: «Ми продовжимо розмову тоді, коли вибачишся, і пообіцяєш тримати себе в руках». Важливий момент: обов’язково потрібно хвалити, підтримувати наркомана за конструктивні вчинки.

– Батьки та родичі наркоманів приховують проблему, думаючи, що самі впораються. Але стає ще гірше – наркотики з їхніх сімей нікуди не йдуть. Що робити у цьому випадку?

– Перше – не приховувати факту наркозалежності близького від інших! Наркоман несвідомо сприймає приховування своєї залежності як дозвіл на неї. Необхідно вибити його із зони комфортного вживання. Друге – дозвольте наркозалежному відчути наслідки. Світ – логічне місце. Якщо людина робить щось, що руйнує її життя, врешті-решт вона буде зруйнована. Розмовляйте із залежною близькою людиною, але відмовтеся від скандалів на користь конструктивних діалогів. Починайте розмову тільки у повному спокої, з почуттям любові до вашої  близької людини. Уникайте образ, узагальнень, ярликів. Завжди будьте напоготові: подбайте про своє майно. Не залишайте у відкритому доступі цінні речі, документи, гроші, кредитні картки та все те, що наркоман може «обміняти» на речовину.

– У людини у використанні склалося своє коло спілкування, як «вирвати» його з цього кола?

– Намагайтеся розлучити наркомана із суспільством, де наркотики вітаються. Але важливо розуміти, що наркоман легко знайде собі новий «гурток за інтересами», якщо не дати йому альтернативи у вигляді лікування, психологічних груп, психолога та здорової підтримки. Контролюйте рівень турботи та любові, які ви хочете дати наркозалежному. Дайте зрозуміти, що його не прийматимуть БУДЬ-ЯКИМ. Не робіть своїм безмежним коханням із залежного — немовля. Дайте зрозуміти близькій людині, що ви готові допомогти йому. Ви можете виставити свої умови, за яких надасте допомогу. І це буде справедливо, це буде більшим проявом любові, ніж готовність допомагати завжди і в будь-якій ситуації.

Фото ілюстрове

Передрук статті та використання фото/відео без прямого посилання на джерело є порушенням авторського права та тягне за собою відповідальність згідно чинного законодавства.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь