Валерій Дубіль: ціни на ліки у вітчизняних аптеках вдвічі вищі за аналоги з Європи

 

 

 

 

Завдяки роботі ТСК щодо умов лікування військовослужбовців, парламентський комітет з питань охорони здоров’я ухвалив закон, який дозволяє брати участь у тендерах лікам, які не зареєстровані в Україні, але зареєстровані компетентними органами ЄС, США, Швейцарії, Японії, Австралії та Канади. Наразі представники державної компанії «Медзакупівлі» вже скасували низку тендерів, які містили умови, що штучно створювали перешкоди для учасників та обмежували конкуренцію. Наприклад, ціна закупівлі ліків від раку “Помалідоміду”  становила 1,3 мільярда гривень. Це також дозволило допустити на ринок незареєстровані ліки.

Про це заявив Валерій Дубіль, перший заступник голови Комітету Верховної  Ради України з питань охорони здоров’я, лідер київської «Батьківщини».

 «Водночас ми з колегами по медичному комітету дали можливість державному підприємству «Медзакупівлі» з1 січня 25 року ввозити ліки з інших країн. Йдеться про іноземні ліки, які в інших країнах коштують дешевше, разом з використанням контрактів керованого доступу, що діють протягом двох років. Це має суттєво здешевити дорогі ліки для державного бюджету і, відповідно, для всіхгромадянУкраїни».

Юлія Тимошенко, лідерка партії «Батьківщина», зазначила, що між українськими фармацевтичними заводами та аптеками з’явилися корумповані посередники, які отримують мільярдні незаконні прибутки на хворобах людей.

 «Мафія посередників продає ліки українському населенню вдвічі дорожче європейської ринкової ціни, заробляючи мільярди”.

Юлія Тимошенко пропонує негайно ліквідувати монополії в торгівлі ліками, щоб забезпечити українцям вільний доступ до необхідних медичних препаратів. Для цього необхідно дозволити аптечним мережам закуповувати іноземні ліки,які не зареєстровані в Україні, але мають сертифікати якості з США, Великобританії, країн ЄС,  Канади, Японії та інших країн. Крім того, аптечні мережі повинні закуповувати ліки виключно на тендерній основі через систему «Прозоро». Також слід спростити кредитування. Крім того, слід обмежити частку посередників на рівні 15-20% від закупівель ліків у виробників.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь