Гурт “Кредо” з Носівки зібрав більше мільйона для ЗСУ та придбав 3 автівки

“Кредо” – в перекладі з латинського credo означає “вірю” — символ віри, основи світогляду, переконань. Саме таку назву обрала своєму вокально-інструментальному гурту творча молодь Носівки, і не помилилася, адже назва повністю відповідає їхній позиції.

Учасники гурту – талановиті, творчі, впевнені в собі, креативні, завзяті, натхненні патріоти. Їхні виступи вражають щирістю, милують українськими чистими голосами, підіймають настрій і зміцнюють віру. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну гурт почав активно волонтерити, допомогаючи нашим ЗСУ.

Наша розмова – з Ганною Лиман, дівчина – солістка-вокалістка гурту.

–Скільки років існує “Кредо” і з чого все починалося?

-Нашому гурту пішов вже 10-ий рік. А почалося все з того, що хлопці – Андрій Петренко і Володимир Кратко – грали на звичайних акустичних гітарах, а їм захотілося освоїти гру на електронних інстументах. З цим проханням вони й звернулися до Олександра Лук’яненка, який на той час працював у міському Будинку Культури.

Поговорили, прийшли на прослуховування, пограли, і… далі сталася прикра історія: у хлопців викрали гітари за день до того, як вони мали піти на наступну репетицію. Що робити… Андрій з Володимиром шукали собі нові інструменти, а Олександр Андрійович допоміг із пошуком того, що до них потрібно.

Ось так, як то кажуть, з горем пополам друзі почали займатися музикою, приєднувалися нові люди, склад гурту дуже змінювався протягом тривалого часу. Нам пощастило: долучилися ще бас-гітара, знайшлися вокалісти, і ось так утворився повноцінний колектив, який уже міг виступати.

–Розкажіть про кожного з учасників гурту.

-Вокалістка Ганна Лиман (я), Анастасія Гузь (теж вокал), Ірина Криволап (бандура і клавіші), Андрій Петренко (соло гітара та кахон), Денис Зуб грає на бас-гітарі та акустичній гітарі. Є у нас ведучий Євгеній Шелест, він також грає на кахоні.

Варто зазначити, що у гурту є 2 варіанти: електронний і акустичний. Останній з’явився з початком повномасштабного вторгнення. В електронному ми працювали до цього, і це зовсім інший жанр музики. Обрали акустичний, бо ми зрозуміли, що можемо вийти з інструментами до людей, наприклад, на площу міста, для збору коштів для ЗСУ. Згодом ми розширилися і почали давати квартирники, повноцінні виступи теж в акустичному варіанті.

Електронний варіант існує, але поки що ми в ньому не виступаємо: ситуація не дозволяє, діє заборона на виступи, обмеження по гучності. Наш гурт об’єднує величезна любов до музики і важливе спільне завдання – аранжування до кавер версій пісень та написання свого матеріалу власних пісень – таких ми на концертах презентували вже 4.

– Ганно, чому назвалися саме “Кредо”?

– Не повірите: назва народилася за три хвилини до першого виходу на сцену, бо музиканти займалися улюбленою справою, але ніяк не думали про те, як назватися. (посміхається, – авт). Саме таку назву запропонував Олександр Андрійович, усі погодилися. Спонтанно, але влучно!

Ця назва нам дуже імпонує, бо кредо – це наполегливість, життєствердність. Така наша позиція.

– Знаємо, що гурт активно і невтомно допомогає військовим.

-Так. Допомога почалася ще на початку війни, коли я, Настя та Іра долучилися до роботи в штабі. Хлопці допомогали знаходити речі, потрібні військовим. Швидко зрозуміли, що цього замало, потреби у військових стрімко збільшуються, тоді й виникла ідея вийти на площу Носівки і спробувати провести збір.

Люди нас знали, нам було легко і приємно працювати з публікою, бо люди щиро відгукувалися і підтримували, за що ми вдячні. Загалом ми нарахували суму, зібрану нами для ЗСУ – більше 1 млн гривень. Далі ми перестали рахувати, просто допомогаємо.

Також придбали три автівки для наших Захисників, старлінки, тепловізори, каски, військові форми, тактичні рукавиці… У гурту три основні напрямки діяльності: поїздки до військових, виступи з метою зборів коштів і просто концертні виступи – останні, звісно, теж з метою збору коштів, але це просто інша організація заходу.

Зазвичай, якщо потрібно зібрати кошти, ми намагаємося виїхати за межі Носівки, щоб вийшла більша залученість людей. Виступали в Ніжині, Козельці. Якщо говорити про виступи у військових, то це Чернігівська та Київська область, організували біля 5 виїзних виступів, щоб підняти бойовий дух наших котиків, і 2 концерти (квартирник і виступ на березі річки в Носівці).

– Що надихає носівських музикантів на творчість?

-Пережитий нами досвід і наші незламні українці. Згадую, коли ми вперше, з початком повномасштабної війни, вийшли на центральну площу рідного міста і не знали, яку віддачу чекати від людей. А люди відчули нашу енергетику і бажання допомогати! Ми тоді зібрали значну суму, а це неабияк мотивує продовжувати.

Надихають люди, які стали на оборону нашої країни, своєю нескореністю, силою, волею…

-З часом чи не зменшується підтримка людей?

-Не зменшилася, але змінилася, в силу обставин в країні. Якщо раніше у людей був час, щоб говорити, дякувати, писати приємні коментарі, то зараз цього всього немає, але цю підтримку ми відчуваємо в донатах, репостах, та у емоційній віддачі під час наших виступів.

–Ганно, що для учасників гурту значить бути волонтером?

-Це шалена відповідальність з двох сторін: перед людьми, які нам донатять, та перед військовими, яким ми маємо закупити речі. Бо не завжди можна спланувати, як швидко піде збір, хочеться найшвидше і нікого не підвести, а все залежить від людей і нас.

– Поділіться, що в планах гурту на найближче майбутнє?

-До війни ми вже задумувалися над тим, щоб не просто робити кавери на відомі пісні, а писати свій матеріал. Це цікаво! Але ж в країні війна, і ми відійшли від цього, з’явилася акустична версія гурту, потрібно було швидко оновлювати програму, працювати і давати нові виступи. А плани, звісно, є…

На найближче майбутнє мріємо написати стільки своїх пісень, щоб вистачило на повноцінний, яскравий концерт! Відбудеться він в акустичному, чи електронному варіанті – залежить від того, наскільки швидко закінчиться війна і як ми впораємося з цим завданням.

Головне, щоб швидше настала наша омріяна Перемога! Все буде Україна, тільки так!

Спілкувалася Валентина ПИЛЬНИК

Головне, щоб швидше настала наша омріяна Перемога! Все буде Україна, тільки так!

Детальніше з творчістю гурту “Кредо” можна ознайомитися за покликаннями:

https://www.instagram.com/kredo_band?igsh=MXM1aXN5MmZxdTh2cA==

https://www.facebook.com/share/g/oqbmMcoUpg88G25x/?mibextid=adzO7l

Спілкувалася Валентина ПИЛЬНИК

Передрук статті без зазначення імені автора і прямого посилання на джерело є порушенням авторського права та тягне за собою відповідальність згідно чинного законодавства.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь