Сьогодні розпочинається Різдвяний піст

Сьогодні, 15 листопада, розпочинається Різдвяний піст, і завершується він у Святвечір, надвечір’я народження Ісуса Христа, 24 грудня.

Піст – це час, коли християни намагаються приділяти більше часу своїм думкам та молитві, обмежувати себе в їжі та розвагах та чинити благодійність. Їсти скоромне (не пісну їжу) можна буде лише з 25 грудня, вже на саме Різдво.

Тривалість цього посту складає 40 днів.

За ці дні християни зміцнюють свій зв’язок з Богом через дотримання усіх правил посту. Духовне очищення стосується не лише фізичного тіла, адже наші душі також очищаються від усього гріховного. Тому Різдвяний піст є найкращим часом, щоб помолитися, покаятися і розібратися в собі.

Що можна і не можна їсти у Різдвяний піст

В період Різдвяного посту відмовтесь від:

  • будь-яких м’ясних продуктів;
  • молочний продуктів;
  • яєць;
  • макаронів та випічки, що містять м’ясо, молочні продукти;
  • фастфуду чи снеків;
  • алкоголю (крім келиха вина в ті дня, коли це дозволено).

Основа раціону повинна складатися з сезонних овочів та фруктів, крупів, горіхів, бобових, сухофруктів:

  • бобові: нут, горох, квасоля, сочевиця тощо;
  • крупи: вівсяна, рис, перлова, гречана, пшоно;
  • овочі: буряк, картопля, морква, гарбуз, цибуля, кабачки, баклажани, броколі, капуста, цвітна капуста, пекінська і брюсельська капуста, спаржа;
  • фрукти: яблука, груші тощо;
  • ягоди і сухофрукти;
  • консервовані овочі: огірки, помідори, квашена капуста, мариновані салати, лечо;
  • гриби в будь-якому вигляді;
  • насіння та горіхи в салати чи для перекушування.

В певні дні дозволяється риба.

Різдвяний піст 2024 року: меню за днями

Загалом весь період Різдвяного посту ділиться на три основні цикли, кожен з яких відрізняється за раціоном. Суворіші заборони діють ближче до кінця посту.

Цикли Різдвяного посту:

  • перший — від 15 листопада до 6 грудня;
  • другий — від 7 грудня до 18 грудня;
  • третій — від 19 грудня до 24 грудня.

Меню за днями на перший цикл Різдвяного посту (15 листопада — 6 грудня):

  1. понеділок: гарячі страви без олії, продукти рослинного походження;
  2. вівторок: можна рибу та олію, дозволяється келих вина;
  3. середа: строге сухоїдіння (рослинна їжа без термічного оброблення);
  4. четвер: можна рибу та олію, дозволяється келих вина;
  5. п’ятниця: строге сухоїдіння;
  6. субота: можна рибу та олію, дозволяється келих вина;
  7. неділя: можна рибу та олію, дозволяється келих вина.

Меню за днями на другий цикл Різдвяного посту (7 грудня — 18 грудня):

  1. понеділок: можна лише рослинну їжу, без додавання олії;
  2. вівторок: можна рослинну їжу з олією;
  3. середа: строге сухоїдіння;
  4. четвер: можна рослинну їжу з олією;
  5. п’ятниця: строге сухоїдіння;
  6. субота: можна гарячі страви з олією, рибу, дозволяється келих вина;
  7. неділя: можна гарячі страви з олією, рибу, дозволяється келих вина.

Меню за днями на третій цикл Різдвяного посту (19 грудня — 24 грудня):

  1. понеділок: строге сухоїдіння;
  2. вівторок: можна гарячі страви без олії;
  3. середа: строге сухоїдіння;
  4. четвер: можна гарячі страви без олії;
  5. п’ятниця: строге сухоїдіння;
  6. субота: можна гарячі страви з олією;
  7. неділя: можна гарячі страви з олією.

Слід звернути увагу, що 24 грудня не вживають їжу до появи на небі першої зірки. Тоді родина сідає за стіл і починається Святвечір.

Кому можна не дотримуватися Різдвяного посту

Люди, які перебувають на прифронтових територіях (цивільні і військові), адже вони займаються важливою працею, яка потребує фізичних зусиль. Водночас, церква звільняє від необхідності постити людей похилого віку, з хронічними захворюваннями, вагітних і тих, хто годує дитину грудним молоком, дітей до 14 років. Їм піст може серйозно нашкодити.

За матеріалами itvmg.com/news

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь