
Ботулізм є важким захворюванням, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.
За 2023 рік по Чернігівській області було зафіксовано 8 випадків ботулізму, а за 2024 рік – 2 випадки. На щастя, жодна людина з тих, що в наслідок хвороби опинилася на лікарняному ліжку, не померла.
Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише вживання консервів з м’яса, грибів, овочів та фруктів (що приготовлені в домашніх умовах та придбані у місцях стихійної торгівлі), консервів у здутих «бомбажних» банках, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється в домашніх умовах з недотриманням технологічного процесу.
На які ж симптоми потрібно звернути увагу:
- початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима;
- виражену стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
- сухість у роті та горлі, а також утруднення при ковтанні та мовленні;
- може виникнути блювота, закреп і здуття живота;
- ураження м’язів та кінцівок.
Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості.
Якщо у вас є будь-який із вище перелічених симптомів, то ви негайно повинні звернутися за медичною допомогою. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Для запобігання ботулізму потрібно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно очищувати продукти від забруднення ґрунтом;
- не використовувати воду з незнайомих джерел;
- не вживати їжу з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму. Зокрема, якщо: є здуття банки, кришка банки не щільно закрита і увігнута, щось витекло з банки, рідина бризкає при відкритті банки, є неприродні або неприємні запахи;
- не пробувати їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість токсину може бути смертельною. Якщо сумніваєтесь – викиньте;
- суворо дотримуватися правил стерилізації банок, кришок, режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- не купуйте копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була приготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- у жодному разі не збирайте та не вживайте мертву рибу.
Хворобу легше попередити, чим лікувати.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новин


