Ботулізм: прості правила, які допоможуть уберегтися від небезпечної хвороби

 

 

 

 

Ботулізм є важким захворюванням, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.

За 2023 рік по Чернігівській області було зафіксовано 8 випадків ботулізму, а за 2024 рік – 2 випадки. На щастя, жодна людина з тих, що в наслідок хвороби опинилася на лікарняному ліжку, не померла.

Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише вживання консервів з м’яса, грибів, овочів та фруктів (що приготовлені в домашніх умовах та придбані у місцях стихійної торгівлі), консервів у здутих «бомбажних» банках, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється в домашніх умовах з недотриманням технологічного процесу.

На які ж симптоми потрібно звернути увагу:

  • початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима;
  • виражену стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
  • сухість у роті та горлі, а також утруднення при ковтанні та мовленні;
  • може виникнути блювота, закреп і здуття живота;
  • ураження м’язів та кінцівок.

Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості.

Якщо у вас є будь-який із вище перелічених симптомів, то ви негайно повинні звернутися за медичною допомогою. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Для запобігання ботулізму потрібно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно очищувати продукти від забруднення ґрунтом;
  • не використовувати воду з незнайомих джерел;
  • не вживати їжу з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму. Зокрема, якщо: є здуття банки, кришка банки не щільно закрита і увігнута, щось витекло з банки, рідина бризкає при відкритті банки, є неприродні або неприємні запахи;
  • не пробувати їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість токсину може бути смертельною. Якщо сумніваєтесь – викиньте;
  • суворо дотримуватися правил стерилізації банок, кришок, режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • не купуйте копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була приготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • у жодному разі не збирайте та не вживайте мертву рибу.

         Хворобу легше попередити, чим лікувати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новин

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь