
Питна вода — найважливіший фактор здоров’я людини. Але вона стає активним чинником шкідливого впливу на здоров’я і першопричиною виникнення багатьох небезпечних масових інфекційних захворювань якщо її якість не відповідає санітарним нормам. Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною за показниками епідемічної безпеки (мікробіологічні, паразитологічні) та санітарно-хімічними (органолептичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні) показниками.
Війна та руйнування інфраструктури водопостачання, водовідведення та очисних споруд призвели до збільшення використання нецентралізованих джерел водопостачання (шахтних та трубчастих колодязів). Саме тому, Ніжинський міськрайонний відділ ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує дотримуватись вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10 при облаштуванні та утриманні колодязів.
Вимоги до облаштування шахтних колодязів:
забороняється влаштовувати колодязі у місцях, що підтоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях; також заборонено розміщувати колодязі біля джерел забруднення (надвірних туалетів, вигрібних ям і т.п.).
стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин;
влаштування стінок колодязя проводити переважно монолітним залізобетоном, бетонними або залізобетонними кільцями, а за їх відсутності – керамікою, цеглою, каменем або деревом;
при використані дерев’яних зрубів надавати перевагу таким породам дерева, як модрина, вільха, в’яз чи берест, але можна застосовувати також дуб і сосну (дуб та сосна з початку експлуатації можуть надавати воді присмак та запах);
підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр для кращого його розкриття та збільшення шару води;
при влаштуванні колодязя у піщаних ґрунтах на його дні влаштовують зворотний піщано-гравійний фільтр;
наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі.
З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою.
Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку;
територію поблизу колодязя, необхідно утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від нього та облаштовуютьтак званий «глиняний замок» (глибиною 2 м і шириною 1 м) із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку або бетонують (асфальтують) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя.
Але, навколо колодязя, розміщеного у водопроникаючих ґрунтах (піски, піщано-гравійні, піщано-галькові) з невеликим (2 м) покриттям супіску, суглинків, необхідно цементувати майданчик радіусом не менше ніж 2 м та з ухилом від колодязя;
біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер;
забороняється використовувати для підйому води із колодязя чи каптажу джерела громадського користування ємкості, які приносять споживачі, а також набирати воду із відра загального користування посудом, що належить споживачам.
Щорічно необхідно проводити дезінфекцію колодязя з профілактичною метою, яку починають з визначення об’єму води в колодязі. Потім повністю відкачують воду, чистять та ремонтують колодязь, дезінфікують поверхню стінок колодязя методом зрошення, очікують, поки колодязь наповниться водою і дезінфікують підводну частину об’ємним способом.

Крім того, за епідемічними показами (невідповідність води гігієнічним вимогам за показниками епідемічної безпеки, наявність ознак забруднення води за санітарно-хімічними показниками, наявність вогнищ кишкових інфекцій в населеному пункті) проводиться санація колодязя, яка починається з дезінфекції підводної частини колодязя об’ємним способом. Для цього визначають об’єм води в колодязі і розраховують необхідну кількість хлорного вапнаабо іншого дозволеного дезінфікуючого засобу. Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, освітлюють відстоюванням і виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хв. жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5-2 години.
Після попередньої дезінфекції із колодязя повністю відкачують воду насосом чи відрами. ВАЖЛИВО: Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2, для чого у відрі на дно колодязя опускають запалену свічку. Якщо вона гасне, то працювати можна тільки в ізолювальному засобі індивідуального захисту органів дихання.
Далі проводять чистку дна від мулу, бруду, сміття та випадкових предметів. Стінки колодязя чистять механічним способом від забруднень та обростання і у разі необхідності ремонтують. Вибраний з колодязя бруд та мул поміщають у яму на відстані не менше 20 м від колодязя на глибину 0,5 м, заливають 10% розчином хлорного вапна чи 5% розчином гіпохлориту кальцію та закопують.
Для остаточної дезінфекції поверхню стінок колодязя зрошують з гідропульта розчином дезінфікуючого засобу дозволеного для використання для даних цілей. Потім чекають, доки колодязь наповниться водою до звичайного рівня, після чого дезінфікують підводну його частину протягом 6-8 годин. Після закінчення цього часу беруть пробу води із колодязя та перевіряють її на вміст залишкового хлору або перевіряють пробу на запах. Якщо запах хлору відсутній, додають 1/4 чи 1/3 частину від початкової кількості препарату і залишають ще на 3-4 год. Після цього відбирають і направляють пробу води із колодязя для дослідження в лабораторію, щоб перевірити її придатність для вживання.
Всі дослідження щодо відповідності води питної вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, можна провести в лабораторії Ніжинського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (м. Ніжин, площа Гоголя,7 щоденно з 08.00 до 15.40, крім суботи та неділі).
Також, нагадуємо, що з метою профілактики інфекційних захворювань та отруєнь, пов’язаних із вживанням забрудненої питної води, для пиття та приготування їжі необхідно використовувати воду тільки з перевірених джерел водопостачання. Необхідно пам’ятати, що зовнішній вигляд будь якого шахтного або трубчастого колодязя як би він гарно не виглядав зовні – не гарантує відповідність питної води в ньому гігієнічним вимогам. Тільки дотримання вимог до облаштування та утримання колодязів та періодичні лабораторні дослідження води на відповідність гігієнічним нормам дають можливість вживати безпечну питну воду. Бережіть себе і своє здоров’я, дотримуйтесь порад фахівців!
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДУ «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МОЗ УКРАЇНИ»


