Сало — сила, сало — міць! Відзначаємо День сала!

 

 

 

 

Щороку 27 серпня в Україні відзначають апетитне гастрономічне свято — День сала!
Цей день присвячений справжній гордості української кухні — продукту, який став кулінарним символом нації. Сало — це не просто їжа, а частина української культури, традицій і душі.

Його люблять у різному вигляді — солоному, копченому, запеченому, сирому, перемеленому з часничком, а ще готують шкварки, смалець і навіть… сало в шоколаді!

Хоча історія кулінарної обробки сала бере свій початок ще в Стародавній Італії — там 3000 років тому з’явився продукт під назвою лардо — саме Україна зробила сало національним скарбом. З простої їжі для бідняків сало стало делікатесом, який шанують і сьогодні.

Сало — не лише смачний, а й корисний продукт:
• Містить вітаміни A, D, E, каротин і арахідонову кислоту — унікальний компонент, що бере участь у гормональному обміні, підтримує роботу серця та навіть знижує рівень холестерину.
• У поєднанні з овочами сало сприяє профілактиці атеросклерозу.
• З давніх-давен використовувалося в народній медицині: при зубному болю, болях у суглобах тощо

А ще воно має унікальний смак і аромат, який ні з чим не сплутаєш. Особливо смачне — на шматочку чорного хліба з часничком і солоним огірочком.

Як святкують День сала?

У різних куточках України 27 серпня проводять:
• Фестивалі та ярмарки зі смачними дегустаціями
• Конкурси на найкраще сало за смаком і рецептом
• Майстер-класи від виробників і кулінарів
• Зустрічі для обміну досвідом та рецептами

Цього дня можна скуштувати сало у найрізноманітніших варіаціях — від класичного до креативного.

Не забудьте сьогодні з’їсти шматочок улюбленого сала — на честь смачної української традиції.
Зі святом! Хай на вашому столі завжди буде щось домашнє, тепле й смачне — як сало з часником!

Джерело: На хвилі краси

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь