Виробники піднімають ціни через слабку гривню.
В Україні через коронавірус та карантин почали рости ціни на продукти першої необхідності. За підрахунками однієї з мереж супермаркетів, борщовий набір від початку карантину – подорожчав чи не вдвічі. “Сніданок з 1+1” дізнавався, чи зростатимуть ціни і надалі.
“Від початку березня ціни на гречану крупу зросли більше ніж на 50%, пшоно – на 24%, цукор на 16%. Значне підвищення цін зафіксовано в деяких мережах і на овочі: майже на 60% подорожчала картопля, вдвічі піднялися ціни на цибулю та моркву”, – кажуть в антимонопольному комітеті.
Економіст Олег Пендзин пояснює, що одна з причин здорожчання продуктів – це послабшання гривні. Через це у виробників з’явилася можливість підвищувати ціни.
“На сьогодні є коридор для підняття цін на українські продукти харчування українського виробництва, до 18%”, – пояснює він.
Також на здорожчання впливає ажіотаж навколо продуктів. Якщо у великих містах через конкуренцію магазинів різко вартість підскочити не може, то в маленьких населених пунктах, де мало магазинів, ажіотаж, якраз стає причиною необґрунтованого підвищення цін. І тут якраз головне – не панікувати.
“Ціни ростуть не настільки швидко, щоб ви не встигли купити той товар який вам потрібний по тій ціні, яка вас влаштовує. На сьогодні ресурсу в Україні вистачає для того, щоб забезпечити всіх, навіть з запасом”, – додав економіст.
Раніше повідомлялося, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства проведе моніторинг цін на товари соціального призначення, зокрема на продукти першої необхідності.
За матеріалами tsn.ua
Фото з мережі
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.