Хто пройшов дитячий садок, той, напевне, пам’ятає мантри про користь манної каші: “Манна каша — сила наша”. З якою завзятістю няньки намагалися нагодувати нею малюків, що відвертались! Але сьогодні продукт із пшениці медики вважають не таким вже і корисним через наявність фітину та гліодину, а дієтологи і зовсім хапаються за голову з причини надлишку вуглеводів, крохмалю, клейковини (глютену). Які ще міфи про харчування наші мами і бабусі вважали правильними, піддаючи ризику наше здоров’я? Їх не так вже й мало, інформує Ukr.Media.
Бути худим гірше, ніж гладким
“Дівчинко, їж більше, ти така худа! Ось твій братик пухкенький, здоровенький”, — це те, що так часто казали дітям усі навколо, починаючи від бабусь та закінчуючи чужими тітоньками у черзі. Ідея про те, де починається недостатня вага, була трохи дивною. Замість того щоб зосередитися на проблемах дітей з товстими животами та подвійним підборіддям і на те, як їм допомогти, лікарі прагнули відгодувати абсолютно нормальних дітей.
Дослідження, опубліковане минулого року, доводить, що люди з надмірною вагою живуть у середньому на три-чотири роки менше за тих, у кого вага нормальна. Це за умови, що товстун не буде мати супутніх захворювань, що буває, дуже рідко. Зараз проблема дитячого ожиріння стоїть як ніколи гостро. Батьки вже почали розуміти, що пухкий малюк повинен викликати не розчулення, а тривогу. Однак до повного розуміння проблеми ще далеко.
Натуральний сік корисний для дітей
Ще років 20 тому без соку не можна було уявити раціон дитини. Та й тепер у рекламі нам кажуть, наскільки корисний для малюків свіжий сік із фруктів. Але ось сумна правда: з точки зору харчової цінності сік не кращий, ніж склянка газованої води або іншого солодкого напою. Згідно з дослідженням, 100 %-ві фруктові соки настільки ж шкідливі для здоров’я, як кола та інші напої, що містять цукор.
Із цукровмісними напоями все начебто зрозуміло. Діти, які п’ють рідину виключно у вигляді підсолоджених напоїв, вживають у два рази більше калорій на день у рідкому вигляді. Сік не лише калорійний (350 мл апельсинового соку містять 153 калорії), він також підвищує рівень цукру у крові і посилює апетит.
Але звідки, якщо не з соків, дитина отримає вітаміни і як їй втамувати спрагу? Просто давайте їй їсти фрукти і пити воду. Це дуже просто. Будь-хто, хто колись звик пити лише солодкі напої, пізніше зіштовхнеться з великими труднощами у боротьбі з цією звичкою. Нещодавнє дослідження показує, що дорослі, які вживають від двох до шести склянок підсолоджених напоїв на день, мають на 31 % більше ризику померти передчасно від хвороб серця.
Дітям обов’язково треба пити молоко
У дитинстві нам казали, що молоко є найкращим джерелом кальцію для кісток. На диво, це не так. Більше того, забагато молока може викликати зворотний ефект і послабити кістки. До того ж у багатьох дітей, що старші 10 років, молоко взагалі погано засвоюється.
Листові овочі, броколі, боби, насіння кунжуту та соя також багаті на кальцій і навіть кращі для ваших кісток. І якщо ви досі вважаєте, що коров’яче молоко є невід’ємною частиною вашої дієти, майте на увазі, що 75 % населення страждають на непереносимість лактози. Таким чином, діти не повинні вживати багато свіжого молока. Кисломолочні продукти набагато корисніші.
Жодного дня без м’яса
Якщо раніше у підлітковому віці у когось виникали вегетаріанські погляди, його вважали мало не божевільним. “Без м’яса людина не зможе нормально жити!” “Це частина нашої культури”, “Без м’яса ти помреш від нестачі заліза!” — ось що почув би кожен, хто спробував би відмовитися від м’яса хоч на день.
Дефіцит заліза без м’яса ніколи не розвинеться, якщо людина їсть достатньо інших корисних продуктів — злакових, овочів, риби і морепродуктів. Єдині випадки, коли людині показане саме м’ясо — вагітність або велика втрата крові. Залізо, що міститься у м’ясних продуктах, легше засвоюється, тому це добре для швидкого поповнення рівня заліза у крові.
Якщо побоювання дефіциту заліза і традиції є єдиними причинами для споживання м’яса, то можете сміливо відмовлятися від нього. Вегетаріанці мають більш низький кров’яний тиск, у них на 32 % нижчий ризик ішемічної хвороби серця, на 12 % нижчий ризик цукрового діабету. Ризик ранньої смерті теж торкнеться вегетаріанців в останню чергу. Крім того, вони живуть довше.
Жир — це погано
Можна сміливо назвати це найбільшою помилкою усіх часів. Ви також зросли на нежирному йогурті і сирі? Як було доведено у численних дослідженнях, жир не зробить вас товстим, якщо ви не їстимете його забагато. Вчені порівняли раціони понад 135 000 людей з 18 різних країн. Виявилося, що знежирені дієти з більшою ймовірністю пов’язані з усіма причинами смерті.
Вони також виявили підвищений ризик серцевих нападів і серцевих захворювань у затятих супротивників жиру. З іншого боку, люди, які їли менше вуглеводів, мали менший ризик. Через такі результати були переглянуті глобальні рекомендації щодо харчування.
Сніданок — найважливіший прийом їжі за день
Уявіть собі накритий стіл для сніданку. Що ви бачите? Чашку кави, дві скибочки хліба, ковбасу, масло, склянку апельсинового соку, пластівці, йогурт… Ось як виглядає збалансований сніданок. На жаль, ми стали жертвами маркетингового ходу дев’ятнадцятого століття, пов’язаного, зокрема, з таким собі Джоном Харві Келлогом. Ім’я не випадкове, він винахідник сухих злакових пластівців. Йому вдалося сформувати ідею про те, що сніданок — це особливий прийом їжі і більш важливий, ніж будь-яка інший.
Якщо ви коли-небудь їздили до азіатської країни, ви, можливо, помітили, що азіатські люди їдять супи, рагу або рис на сніданок. Це більше схоже на наш ситний обід або вечерю. Так було тут 200 років тому, так само залишилося і зараз. Між тим кілька досліджень змогли спростувати тезу: “Хто ситно поснідає — той довше проживе”.
Зараз стає популярною тенденція щодо дієти “Інтервальне голодування”, коли люди не їдять до 16 годин абсолютно нічого (і часто пропускають сніданок). Люди реально почуваються набагато сильнішими, швидко втрачають зайву вагу, приводять себе в норму за рекордні терміни. Початкові дослідження показують багатообіцяючі результати. Тож сніданок — не такий вже й обов’язковий прийом їжі.
Багато яєць їсти не можна
Досить довго наші батьки проповідували, що можна їсти не більше двох яєць на тиждень через вміст у них поганого холестерину. Тепер ми знаємо, що ця речовина у яйці мало впливає на рівень холестерину в організмі (людям, які вже мають високий рівень холестерину, потрібно бути бути обережними).
Але наші батьки тоді не знали цього, тому замість яєць на сніданок були кукурудзяні та різні інші пластівці. Щоб дізнатися, що в цих продуктах багато цукру і рафінованих вуглеводів, досить поглянути на упаковку. Навіть у мюслі, які рекламуються як здорові, у сухофруктах або шматочках шоколаду ховають багато цукру. Тепер ми знаємо, що споживання цукру і рафінованих вуглеводів збільшує ризик серцевих захворювань та діабету II типу.
Ніхто не піде, поки тарілка не буде порожньою
У 1926 році педіатр Клара Марія Девіс почала революційний експеримент: вона вирішила дізнатися, як буде харчуватися дитина, якщо не вказувати їй, чого і скільки їй потрібно їсти. Довгострокове дослідження показало, що діти харчуються саме так, щоб досягти оптимального зросту, ваги і розвитку кісток та м’язів. Хоча дослідження не було методологічно чистим, основний його зміст у тому, що діти підсвідомо знаходять оптимальні кількість і склад їжі для себе.
Дослідження, опубліковане ще у кінці минулого століття, доводить, що ми схильні переїдати, доїдаючи все, що лежить на тарілці, до крихти. Це не в останню чергу пов’язане з правилом з дитинства. Ми кажемо собі, що треба доїсти все, залишати не можна, навіть якщо не хочеться. Це небезпечна тенденція, особливо якщо ви хочете схуднути.
Ці постулати нам нав’язали ще у дитинстві, але так важко іноді відмовитися від них. Однак потрібно жити сьогоднішнім днем, наука не стоїть на місці. Якщо ми жили під впливом чиїхось стереотипів, це не означає, що так само мають жити наші діти.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.