Засідання бюджетної комісії: потреби першочергові й ті, які можуть почекати

Засідання бюджетної комісії напередодні сесії Ніжинської міської ради нагадувало своєрідну боротьбу: одні всіма правилами і неправдами намагалися якнайбільше потягнути з бюджету, інші – стримували цей “накал” словами “всі кошти – на ЗСУ”.

Освіта

Чи є гостра необхідність на сьогодні у закупівлі інтерактивних панелів та облаштуванні спеціального біологічного класу з різними видами гербаріїв, на що підуть шалені гроші?.. Начальниця управління освіти Валентина Градобик стверджувала, що так, аргументуючи тим, що на освіті й культурі економити не можна.

Утім, депутат Сергій Охонько зауважив, що для освіти є першочергові потреби, такі, як ремонт даху ЗОШ №7, укриття, вентиляційні системи, виплати дітям-сиротам і тут, звісно, треба підтримати та виділити кошти, а от закупівля дитячих майданчиків для дитсадків, нових стільців на 450 000 грн, дверей для санвузлів на 500 000, моноблоків та інтерактивних панелей, ремонту Управління освіти на загальну суму більш, ніж 6 млн грн, можуть почекати. Адже в теперішніх умовах важливіше виділити кошти на такі потрібні дрони, а не на тендери по закупівлі, як вже ми бачили гербаріїв та інших додаткових і, на сьогодні, неприорітетних речей, які суттєво не додадуть знань школярам, а більшу вигоду отримають продавці вищезгаданого чи виконавці робіт.

Але колеги не підтримали пропозицію і рекомендували виділити згідно листа Управління освіти повну суму – 7 млн 736 тис грн.

Плитка

Усі ми бачимо, як в центрі, біля універмагу, кипить робота – кладуть плитку. Так от, на засіданні комісії заступник начальника управління ЖКГ та Б Світлана Сіренко попросила додатково на ці роботи ще 550 тис. грн. Мовляв, трохи не дорахували минулого разу. На питання Сергія Охонька, яку суму грошей зібрали з власників магазинів, яким практично викладаються вхідні вузли, комісія відповіді не отримала. Хоча минулі роки власники бізнесу допомогали, на що секретар міської ради Юрій Хоменко повідомив, що цього разу наче б то всі відмовилися.

Дивний прорахунок управління та цікава відмова бізнесу насторожила комісію, і вони не підтримали дану пропозицію. Дмитро Тимошик офіційно звернувся до відділу економіки надати інформацію щодо коштів, отриманих від власників магазинів, які розташовані в локаціях, де вкладається бруківка.

Водоканал

Міськводоканал виступив з проханням виділити їм додатково 5 млн 389 тисяч грн на оплату електроенергії. “Ці кошти потрібно оплатити компанії “Остання надія”, яка надає послуги з електропостачання”, – підкреслив його керівник, Олександр Марсов.

Депутат Юрій Валерійович Хоменко зауважив, що ситуація складна і може статися так, що води в містіне буде вже після Нового року, і, щоб не носити воду відрами, ці кошти необхідно їм надати. У цій ситуації вибору немає.

Сергій Охонько вкотре нагадав про необхідність створення тимчасових комісій по перевірці роботи комунальних господарств. І хоча секретар ради Юрій Хоменко всіляко намагався відкинути цю пропозицію, стверджуючи, що втручання в роботу комунальних підприємств не потрібне, озвучена інформація директором водоканалу Марсовим про те, що співпраця з консалтинговими компаніями з Кам’янська продовжується, викликала бурю емоцій.

Депутат Андрій Гомоляко запросив Марсова надати пояснення подібної співпраці і її економічного ефекту, інакше на пленарному засіданні він виступить дуже критично.

Серій Охонько нагадав депутатам, що за останні 50 років такої ситуації не було, щоб тільки на електроенергію міська рада, порушуючи всіляку логіку, надала більш, ніж 10 млн грн та оплачує податки підприємства, хоча в цей час керівництво дає змогу оборотним коштам спокійнесенько перетікати на рахунки консалттінговоі компанії, чи компаній (точно стверджувати не можемо, бо немає доступу до інформації).

Це те ж саме, що керівник КП “Школяр”, яка годує лікарню та школи, вирішила заключити договір з консультативною компанією, яка б провела консультації з покращення роботи кухарів та встановила їй програмне забезпечення для ніби то збереження інформації за 4,5 млн на рік, обнуливши всі рахунки, розуміючи, що завтра і до кінця року їй ні за що буде кормити дітей та хворих, не кажучи вже про закупівлю тарілок та обладнання.

І це все бачать депутати й продовжують мовчати, мовляв, нехай розбираються правоохоронні органи. Органи розберуться, але гроші ніхто в бюджет назад не поверне, а вони кожного дня зникають з рахунків, і не тільки водоканалу.

Тож депутатам нікуди було діватися, як виділити 5 млн на електроенергію і чекати на черговий звіт керівника водоканалу, адже політичної волі розбиратися у ситуації у більшості немає.

Лед-екран

98 тисяч на встановлення лед-екрану на площі, довжиною 2/3 метри – забаганка? Чи він край необхідний нашому місту? Справа в тому, що він дістався Ніжину не за бюджетні, а за грантові кошти, тож задля продовження співпраці з програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) встановлення лед-екрану погодили, але звернулися до інвестиційного відділу з рекомендацією взяти участь у інфраструктурних проєктах з покращення роботи комунальних підприємств, отриманні техніки та розвитку економіки, а не ремонтувати виконком та екрани встановлювати, на які йдуть значні кошти з міського бюджету.

Міська лікарня

Очільниця міськлікарні Ольга Швець виступила з заявою придбати для закладу 183 кондиціонери. Дана вимога наче б то є однією з умов для подальшого отримання пакетів від НСЗУ, про що наголосив депутат Юрій Хоменко, і бажано розпочати закупівлю вже зараз.

Іншу позицію мав Сергій Охонько, який зауважив, що офіційної вимоги поки немає, і в будь-який час думка, яка озвучена на словах керівництвом НСЗУ, може змінитися, та фінансування може бути державним. До того ж, кондиціонери не вирішують вентиляцію приміщень лікарень, вони просто створюють мікроклімат в приміщені без витоку повітря, та й які саме потрібні кондиціонери – теж немає чітких вказівок. Тож, щоб не витратити кошти бездарно, попросив трохи почекати і отримати офіційне розʼяснення НСЗУ та чітке технічне завдання. З такою ж думкою виступив і Дмитро Тимошик, але він запропонував закупити хоча б невелику кількість.

Питання залишилося без рекомендації комісії, і буде обговорено на пленарному засіданні міської ради, що відбудеться 8 листопада.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Одна думка по “Засідання бюджетної комісії: потреби першочергові й ті, які можуть почекати

Залишити відповідь