Святвечір — це вечір перед Різдвом, коли українці за традицією збираються родинами на спільну вечерю. Ця вечеря є особливою, саме до неї готують 12 традиційних страв, кожна з яких має своє особливе значення.
Чому на цю вечерю готують саме 12 страв? Етнографи припускають, що це може бути пов’язано з 12 місяцями. Віряни трактують число 12 як згадку про учнів Ісуса Христа. Пише bbc.com.
12 страв – це традиція та символ українського Різдва. Вони повинні бути пісні та різноманітні.
Кутя
Кутя – це найголовніша страва на святковому столі, з неї починають трапезу. Готують її з товченої в ступці пшениці, ячменю або рису. До куті додають мак, сухофрукти, натуральний мед, горіхи та родзинки.
Пшеничне зерно — це символ достатку та вічного життя, мед – символізує чистоту та Боже слово, а мак — символ мучеництва.
Узвар з сухофруктів.
Узвар – цей напій символ народження, нового життя, а саме – Ісуса Христа. Вода в узварі символізує очищення тіла та душі, а також, солодке й хороше життя та родючість.
Борщ.
Готували у Святвечір борщ пісний з овочами. Його заправляють класом з буряка, тому він темно-червоного кольору, що в давнину символізувало кров Вифлеємських дітей, яких убили за наказом Ірода.
Капусняк.
Головним інгредієнтом цієї страви є капуста, вона символізує міцність, простоту та єдність навколо однієї основи – Бога Христа.
Хліб.
Кочарун, калач, хліб – це те ж саме. Це символ смерті та воскресіння. Так, зерно кидаючи в землю, думають, що начебто воно «помирає», але проростаючи зерно «воскресає».
Риба.
Риба – це знак християнства. Три переплетені між собою рибини, які мають одну голову, символізують Святу Трійцю. Риби вільно плавають у воді, тому й християни через купання у посвяченій воді, живуть повноцінним життям. Першою монограмою Ісуса Христа була риба. Іхтіос з грецької означає «риба» та і першими учнями його стали рибалки. Вода вважалась безпекою, а саме у «воді вчення».
Горох та квасоля.
Горох з квасолею символом Божої весни, єдності роду, бо всі рідні збираються за святковим Різдвяним столом – так наче горошини в стручку. Ще є символом відродження після занепаду.
Часник.
Часник символ здоров’я та очищення від гріха. Щоб нечиста сила не потрапила в оселю, часник розкладають на краї столу у Святвечір та потім з’їдають, щоб не боліли зуби.
Голубці.
Голубці символізують – мир, Святий Дух, Божу любов, силу та красу отриману від Творця.
Пампушки.
Пампушки є символом небесних святих, які повірили в Ісуса Христа та отримали вічне життя. Пампушки це також є символом щастя, достатку, радості та свята, що дарує нам Бог.
Гриби
Дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).
Вареники.
Символом достатку та ситості в давнину вважались – вареники. Господом було призначене місце людей у Царстві Божому, де вони житимуть добре «як вареник в маслі».
У Святвечір самими головними стравами вважається кутя та узвар, а всі інші можна змінювати в залежності від бажання господинь.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram