Як носівчанка Алла Чайка стала фасилісатором

 

 

 

 

До війни Алла Чайка навіть і слова такого не чула, не те, щоб знати, що воно означає. Їздила на роботу до столиці, перелельно займалася домашніми й господарськими справами, виховувала  дітей та дбала про  теплоту й затишок у родині. А коли з першими тривожними фронтовими повідомленнями до відносно спокійної Носівщини із зони бойових дій та територій, що вже постраждали від російської агресії, почали з’їжджатися зовсім незнайомі люди та родини з малими дітьми – а таких на той час тільки в Носівці було близько двох тисяч, вирішила хоч якось спробувати їм допомагати.

Повідомляє Нежатин.

Але як? Чим? Життя саме підказало.

Якось в соціальних мережах натрапила на один пост, де йшлося про забезпечення внутрішньо переміщених осіб. Тож разом з Артемом Стояном вирішили створити окрему групу в одному з мобільних додатків. Алла з Артемом мали на меті знаходити та об’єднувати людей, які потребують допомоги і тих, хто може цю допомогу надати. Причому йшлося не тільки про матеріальну, інформаційно-правову, фізичну допомогу.

Буває ж, що іноді декому не вистачає моральної підтримки, щоб знайти в собі сили жити далі та рухатися вперед. Варто зайти в цю групу, щоб зрозуміти, скільком знайомим і зовсім чужим людям за цей час вдалося допомогти знайти житло, меблі, одяг продукти харчування, провести ремонт тощо – і все це безкоштовно. А ще завдяки групі в неї з’явилася можливість напряму співпрацювати з Благодійним Фондом «Рокада» («Рокада» – виконавчий партнер Управління Верховного комісара ООН у справах біженців). І це була не тільки гуманітарна підтримка, а й психологічні та юридичні консультації, консультації з соціальних питань. До речі, юристи, психологи та соціальні працівники Фонду приймали відвідувачів прямо в неї вдома. Тоді, за словами Алли, вдалося вирішити проблеми більше двох десятків сімей.

Хоч працівники фонду й називають Аллу фасилісатором – спеціалістом, що керує організацією процесу колективного розв’язання проблем у групі, – для неї самої значно ближче визначення фахівцем по роботі з жителями громади, що проживають тут у статусі ВПО. Ось і зараз жінка займається формуванням загального списку таких осіб по Носівській громаді, щоб вже найближчим часом знову запросити «Рокаду» до свого міста.

Відтак всі ВПО, хто потребує допомоги, можуть звертатися за номером телефону Алли – (093)189-37-98. 

Марина ЗУБ

На знімку: Алла ЧАЙКА зі своїми дітьми – Ярославом, Назаром, Ярославою та Дарією

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь