НОК України оголосив про можливий бойкот Олімпіади-2024, якщо на неї допустять росіян та білорусів

 

 

 

 

Після початку російської агресії у лютому минулого року МОК прийняв постанову, в якій виклав рекомендації міжнародним спортивним федераціям заборонити росіянам, а згодом і білорусам приймати участь у спортивних змаганнях. Тоді більшість асоціацій зважило на поради МОК. Однак з часом ситуація змінилася. Тривожними сигналами стали рішення професійних жіночих та чоловічих тенісних федерацій допустити спортсменів з росії та білорусі до участі в турнірах за умови виходу на корт під нейтральним прапором. Потім організатори змагань велосипедистів оголосили, що вже не проти їх участі у перегонах. Ще далі пішла Асоціація аматорського боксу — вона взагалі дозволила росіянам та білорусам відкрито виступати, не “маскуючись” під нейтральний статус. Нарешті нещодавно МОК у своїй заяві недвозначно висловився на користь повернення рашистів та бульбашів на Олімпійські ігри. Зрозуміло, що проти виступили багато спортивних та політичних діячів з різних країн. А український НОК натякнув, що в такому разі буде бойкотувати найближчі літні Олімпійські ігри у Парижі, які мають відбутися у 2024 році.   

Заява МОК: зрада чи проба пера?

У відповідь на різку критику своїх дій з боку окремих країн та позицію НОК України керівництво МОК, зокрема його голова пан Бах, одразу вирішили знизити градус напруги. У прес-службі МОК повідомили, що в жодному офіційному документі організації не йде про повернення росіян та білорусів на ігри. Мовляв, рішення ще не прийнято, а зараз триває обговорення цього питання. Навіть у разі можливого допуску спортсмени з цих країн будуть виступати під нейтральним прапором та тільки після перевірки кожного потенційного учасника на предмет його відношення до агресії проти України. Бах взагалі заявив, що мова йшла лише про участь росіян та білорусів у змаганнях за здобуття олімпійських ліцензій під егідою Олімпійської ради Азії. Та різко розкритикував позицію НОК України щодо можливого бойкоту паризьких ігор. 

Насправді передбачити подальший розвиток подій дуже складно. На допуск чи недопуск представників ворожою нам “коаліції” вже приймають ставки букмекери: http://www.gazeta.lviv.ua/bookmakery. Попри явну симпатію керівників МОК до росіян та небажання втрачати прибутки від співпраці з країною-агресором думкою цивілізованих країн світу та визначних спортивних діячів вони також не можуть нехтувати. Так що БК, наприклад, представлені у рейтингу gazeta.lviv.ua, загалом дають не надто оптимістичні прогнози на участь росіян та білорусів у іграх. А ось НОК України слід прислухатися до думки експертів: далеко не всі вважають рішення про бойкот Олімпіади розумним та зваженим стратегічним рішенням.

Який шлях обрати?

Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби та депутат Верховної Ради Жан Беленюк вважає, що бойкот — це акт відчаю. Приймати таке рішення можна лише після вичерпання усіх інших шляхів відстоювання власної позиції. Тому наразі найкращий варіант — це боротьба на дипломатичному фронті. Насправді зробити можна багато чого, наприклад:

  1. Сформувати коаліцію з держав-друзів України, яка буде відстоювати заборону на участь у змаганнях представникам ворожих нам країн.
  2. Домагатися юридичної дискваліфікації спортсменів, які відкрито підтримують агресію проти України, мають спонсорів з переліку підсанкційних компаній, є офіцерами армії чи поліції рф.
  3. Спробувати підняти питання про оголошення недовіри голові МОК та іншим керівникам організації.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь