Із майже 6 тисяч користувачів громадського водогону в Носівці у 63 все ще немає лічильників

 

 

 

 

У середньому за добу носівчани використовують близько тисячі кубометрів води з міської водопровідної мережі. Влітку ця цифра зростає майже удвічі, й це критична цифра для нашого міста.

Враховуючи, що за останні роки в Носівці переважна більшість колодязів у приватних домогосподарствах майже повністю пересохли, схоже, що економити нам доведеться ще й на воді. Практикою доведено, що основним способом зекономити, зокрема, й на комунальних платежах, є встановленння індивідуальних приладів обліку.

Утім, якщо з електроенергією та газопостачанням у нас все вже давно більш-менш зрозуміло, то економити на воді  навчилися ще не всі. Принаймні, як нам повідомили в КП «Носівка-Комунальник», з майже шести тисяч міських абонентів, які користуються водою з громадського водогону, у шістдесятьох ще й досі немає лічильників. А, отже, й платять ці люди не за фактично використані ними кубометри, а з урахуванням спеціально розроблених державою та доведених до них норм споживання.Ці нормативи не є універсальними. Якщо у будинку чи квартирі без додаткових зручностей, як-от ванна, туалет, без пральної, кухонної машин проживають, скажімо, пенсіонери чи в людей немає автомобіля, який час від часу потрібно мити, немає присадибної ділянки, яку в сезон можна поливати – тоді вони менші.

Впливає й наявність у людей підсобного господарства – корів, кіз і навіть домашнього птаства, а також приватних саун з басейнами та інших споруд, користування якими перебачає додаткове використання води. Утім, якщо комунальники при встановленні індивідуальних норм споживання та нарахування  плати за цю послугу враховують наявність в абонентів цих факторів, то самим споживачам затим економити сенсу немає – платять же фіксовану суму, тож і користуються як то кажуть «на всі гроші» й навіть більше…

Звісно, в КП «Носівка-Комунальник» наразі працюють над тим, щоб максимально відійти від практики обчислення за нормативами, відтак за минулий рік лічильники встановило сто тридцять споживачів.Як повідомили нам на підприємстві, без лічильників залишилися або одинокі престарілі пенсіонери, в яких немає кому потурбуватися про встановлення лічильників,  або ті, хто вважає цю суму непідйомною для свого домашнього бюджету.

Утім, чи ж справді сума в близько тисячу гривень, а саме у стільки обходиться придбання найпростішого приладу обліку та вартість його встановлення,  здається такою вже недосяжною навіть для пенсіонера – питання залишається риторичним…

Катерина Гавриш

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь