Із Різдвом Пресвятої Богородиці, православні християни!

8 вересня християни святкують Різдво Пресвятої Богородиці.   У народі цей день називають Друга Пречиста, а ще осениною, бо з цього дня починається осінь.  Воно належить до двунадесятих, тобто, одне з 12 найважливіших свят.

У 2023 році змінилась  дата святкування. Це пов’язано з переходом Православної Церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар.

Цього дня вся родина рушає до храму на богослужіння. До Богородиці звертаються з проханням захисту й благословення, моляться за здоров’я рідних. Після служби жінки обов’язково накривали пишні столи та запрошували на вечерю гостей.

Жінки цього дня прикрашають ікони Богородиці калиною і пізніми квітами, ставлять свічки біля ікони Божої Матері в церкві.

 За церковним переказом, Марія народилася від благочестивих батьків, Йоакима та Анни. Вони дожили до похилого віку, але були бездітні, що стало джерелом їхнього горя і викликало громадський осуд.

Одного разу первосвященик не прийняв жертвопринесення у Іоакима, і той, невтішний, пішов у пустелю, де став ревно молитися. Анна лишилася вдома і теж молилася.

У цей час їм обом з’явився ангел і кожному сповістив: “Господь почув молитву твою, ти зачнеш і народиш, і про потомство твоє говоритимуть в усьому світі”.

Дізнавшись радісну новину, подружжя  зустрілося біля Золотих воріт  Єрусалиму. І незабаром у родині народилася дочка. Щасливе подружжя дало обітницю посвятити свою дитину Богові та віддали доньку Марію в Єрусалимський храм, де вона служила до повноліття.

Тож зі святом, православні християни! З Різдвом Пресвятої Богородиці!

Нехай на нашу землю швидше прийде мир і ПЕРЕМОГА, а в оселях завжди буде любов і радість!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь