У Ніжині виявлено кашлюк

 

 

 

 

На минулому тижні у Ніжині було виявлено 3 випадки захворюваності на кашлюк.

Кашлюк чи коклюш – це патологія інфекційної природи, яка здатна вражати тільки людину. Захворювання провокує запальні процеси у верхніх відділах дихальної системи та нападоподібний спазматичний кашель.

Єдиним джерелом коклюшу є заражена людина, яка становить небезпеку для оточуючих з перших днів переходу захворювання в активну форму. Найбільшу небезпеку вона представляє з моменту появи перших симптомів захворювання.

У перший тиждень появи кашлю та запалення верхніх дихальних шляхів всі хворі виділяють патоген в зовнішнє середовище. Поступово, протягом 2-3 тижнів, цей процес сповільнюється.

Велику небезпеку становлять заражені зі стертою формою захворювання (особливо для дітей), здатні передавати інфекцію оточуючим.

Передача інфекції відбувається тільки при безпосередньому контакті з зараженим на відстані не більше 2 метрів.

У людини сприйнятливість до коклюшу висока. Найчастіше хворіють діти, в тому числі, новонароджені. Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.

Після перенесеного коклюшу, формується довічний та стійкий імунітет. Повторні захворювання спостерігаються, як правило, в літньому віці.

Найкращий засіб боротьби з кашлюком – профілактика, яка здійснюється шляхом вакцинації.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь