Як 28 лютого 2022 року під Крутами затримали росіян

 

 

 

 

– Усі ми в деталях пам’ятаємо 24 лютого 2022 року, – згадує  Олег Бузун, голова Крутівської територіальної громади. – Того дня зранку ми в громаді провели засідання виконкому, після чого усі наші старости відправилися до Ніжинського військкомату, щоб отримати зброю. Так, люди були трохи розгублені, але всі розуміли: потрібно згуртуватися і діяти, щоб не пустити ворога на нашу землю. Під керівництвом Миколи Ворони з села Крути ми почали формувати тероборону з місцевих активістів.

25 і 26 лютого ворожі колони сунули поруч з меморіалом пам’яті Героїв Крут. Важка техніка, більше 700 одиниць: танки, БТРи, САУ, тентовані КамАЗи, бензовози, польові кухні. Вся російська нечисть.

На шляху росіян до Києва стався підрив батуринського мосту через річку Сейм, вони не могли переправитися і звернули на Крути. Пішли в обхід, через Конотоп у бік Бахмача й через залізницю, через села Плиски, Хороше Озеро, Крути.

– А тут уже спрацювала наша тероборона, – розповідає Олег Віталійович. – Хлопці змогли  затримати просування вражої колони на три дні. Біля залізничної станції Крути дружно загули бензопили – і тероборонівці, і місцеві чоловіки випиляли майже всю лісосмугу, таким чином створивши на дорозі завал, перешкоду ворогу.

Росіяни стали перед знаком села Пам’ятне, за кілька кілометрів від Крут. Місцеві пригадують, що спочатку танки й САУ зупинилися недалеко від музею, але трохи постоявши, направилися в інший бік.

Російські танки й САУ розтягнулися на дорозі, стали на людських городах та під хатами у селян. Частина техніки посунула на село Хороше Озеро, сусіднє Крутам. Хороше Озеро перебувало  в окупації п’ять днів. За цей час російські нелюди розстріляли вежу мобільного зв’язку, нищили й крали все, що бачили, як в оселах селян, так і в магазинах.

А 25 лютого жителі Крут обманули ворога.

— Ми пустили інформацію, що в лісопосадці засіли наші ЗСУ, – з посмішкою пригадує очільник громади. – Ворог сприйняв це за чисту монету й почав обстрілювати посадку. Ну, звісно, там же нікого не було. Потім росіяни притягли броньований тягач з ковшем, ним розчищали завали. Довго й ганебно стояв той тягач посеред мосту, як їхати на Талалаївку, бо росіяни кинули його, коли втікали.

28 лютого, рано-вранці, уже розчищеною дорогою ворог зібрався рушати на Ніжин.Та не судилося збутися ворожим задумам! На виїзді з Крут колону окупантів “зустріли” залпи українських «Ураганів».

Олег Бузун розповідає: «Поки окупанти греблися в завалах, наші військові мали змогу підготуватися та  зайняти зручні позиції. А тільки ворог рушив, отримав відсіч нашими  “Ураганами”. Хлопці гатили їх, що було сили.

Остаточно ж вороже угрупування, що наступало в цьому напрямку, розбили вже на Київщині.

Олег Бузун говорить, що росіяни під’їжджали до Меморіалу пам’яті Героїв Крут, але не пошкодили його. Скоріше за все, тому, що вони й гадки не мали, що то наша історія.

З  тодішніх подій крутянам чи не найбільше запам’яталися ворожі КамАЗи, вщент забиті тілами окупантів після боїв. Олег Бузун говорить, що чоловік 200 там точно валялись. Безславна ворожа смерть на чужій землі.

Підготувала Валентина Пильник

Даний матеріал виготовлено за фінансової підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network

Фото надані Олегом Бузуном

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь