Секретар Ніжинської міської ради просив дозвіл поїхати за кордон: репортаж із зали суду

 

 

 

 

Сьогодні 13 червня в Ніжинському міськрайонному суді розглядали клопотання секретаря Ніжинської міської ради Юрія Хоменка щодо зміни умов запобіжного заходу по кримінальній справі про підозру в умисному перешкоджанні виконанню ухвали суду, що набрала законної сили, вчиненому службовою особою (ч. 2 ст. 382 КК України).

29 травня Новозаводським районним судом м. Чернігова було винесено ухвалу щодо обрання для Юрія Хоменка запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання, а саме підозрюваний зобов’язався:

  • з’являтися за викликом слідчого, прокурора, слідчого судді, суду;
  • повідомляти про зміну місця проживання та місця роботи;
  • здати відповідні документи, що дозволяють безперешкодний виїзд за межі кордонів України;
  • обмежити спілкування з певними посадовими особами, що є свідками у справі.

Обмежувальний захід діє до 16 липня 2024 року.

Підозрюваний та його захисник звернулися до суду з клопотанням, в якому просили зняти обмеження на виїзд Юрія Хоменка з України та повернути йому документи, які дозволяють безперешкодний виїзд за кордон.

За словами адвоката, при прийнятті рішення про даний запобіжний захід слідчий суддя керувався тим, що є ймовірність фактичних ризиків того, що поведінка секретаря Ніжинської міської ради  може мати наслідки перешкоджання здійсненню судового провадження. Захисник секретаря аргументував це клопотання тим, що з’явились нові обставини справи, а саме: подача обвинувального акту до суду та виклик щодо поїздки за кордон з метою співробітництва.

Зокрема адвокат Юрія Хоменка, Микола Торбєєв, зазначив, що 5 червня 2024 року в Ніжинську міську раду прийшло запрошення для делегації з Ніжина на чолі з міським головою, секретарем міської ради та іншими спеціалістами (загалом 5 чоловік) від іноземних партнерів відвідати Нольдштат (Німеччина). Відрядження триватиме 8 днів з 15 по 23 червня.

До справи було додано запрошення від приймаючої сторони та квитки до Нольдштату і назад – в Ніжин (придбані заздалегідь до розгляду клопотання в суді). Адвокат вказав, що ця зустріч має на меті перемовини щодо відновлення пошкодженої інфраструктури міста, яка постраждала внаслідок агресії російської федерації.

Суд з’ясував, що в запрошенні від іноземних партнерів, фотокопія якого була надана в оригіналі (німецькою мовою) та в перекладі на українську, вказується мета поїздки – познайомитися один з одним, обмінятися ідеями щодо розвитку. То чи є необхідність присутності Юрія Хоменка в цій делегації? На що секретар міськради відповів, що він є організатором і куратором таких поїздок, тож його присутність є необхідною. Також, за словами адвоката наявність зворотного квитка та готовність Юрія Хоменка співпрацювати з органами слідства та судовою владою, визнання ним своєї провини та каяття – все це є  гарантією повернення його підзахисного в Україну.

В якості аргументів сторона захисту також вказала на те, що так як Юрія Хоменка не було відсторонено з посади секретаря Ніжинської міської ради, то поїздки за кордон і співпраця з іноземними партнерами є його прямими посадовими обов’язками.  Крім того, наслідком невідсторонення Юрія Хоменка з посади секретаря є те, що в своїй повсякденній роботі він не може виконати особисте зобов’язання в пункті обмеження спілкування з свідками по справі, зокрема мером Ніжина Олександрою Кодолою.

Прокурор у своїй промові зазначив, що згоден з позицією захисту в тому, що обставини справи змінилися: після обрання запобіжного заходу було допитано підозрюваного, Юрій Хоменко визнав суспільну небезпечність свого діяння, розкаявся, надав показання, а також та на момент розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу не було інформації щодо необхідності для виконання посадових обов’язків виїжджати за межі України. Тому сторона звинувачення не заперечує щодо скасування обов’язку, покладеного ухвалою слідчого судді стосовно здачі на зберігання до уповноваженого органу державної міграційної служби паспорту для виїзду за кордон.

Стосовно скасування обов’язків у забороні спілкуватися із рядом осіб, які є свідками по справі, прокурор зазначив, що клопотання в цій частині слід скасувати частково, оскільки із переліку свідків, з якими заборонено спілкуватися тільки один свідок – Колола Олександр Михайлович є у переліку осіб, які спільно мають вибути у службове відрядження, то сторона звинувачення дійсно вважає можливим скасувати обмеження в частині заборони спілкування з О. Кодолою, але все-таки залишити заборону спілкування з іншими свідками в силі.

Суд вирішив задовольнити клопотання Юрія Хоменка частково: змінити запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання в частині покладених на нього обов’язків передбачених ч.5. ст. 194 України, а саме: прибувати за викликом до суду, повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування зі свідками з приводу обставин кримінального провадження. В іншій частині обраний запобіжний захід залишити без змін.

Наталія РУЛЬОВА

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь