Профілактика сказу, та чи обов’язково вакцинуватись від цієї хвороби

 

 

 

 

За 5 місяців поточного року за медичною допомогою після отриманих  укусів та ослинення тваринами звернувся 71 мешканець м. Ніжина (в 2023 році  – 65).

З них 57 укусів нанесені собаками, з яких 43 випадки укуси безпритульних собак (в 2023 році – 53 укуси собак, з них 30 укуси безпритульних).

11 укусів здійснено котами, 2 з яких безпритульні (в 2023 році – 10 укусів всього і всі домашніми котами).

Зареєстровано ще 3 укуси іншими дикими тваринами: щур, пацюк та білка (в 2023 році 2 укуси – кінь та кажан). Збільшення кількості покусаних пов’язано з ростом кількості безпритульних тварин на території міста, переважно покинутих чи завезених в Ніжин собак, які формують зграї і здійснюють напади на людей, в тому числі і в центрі міста на площі І. Франка та вул. Гоголя.

Зростає і агресивність тварин, так в перші місяці року реєстрували по 10 -12 звернень громадян за медичною допомогою після покусів, в квітні покусів 19, травень – 23, а станом на червень – 25 (з них 12 укуси невідомих собак), 

Сказ є особливо небезпечною інфекцією, збудник якої належить до сімейства Рабдовірусів. На сказ можуть захворіти всі види теплокровних, в тому числі травоїдні тварини (велика і мала рогата худоба, коні, віслюки, олені). Але основними джерелами збудника є дикі хижі тварини (вовки, лисиці, собаки, єнотовидні собаки, шакали, щури та коти) які передають вірус при укусах. Захворюваність на сказ серед собак, котів та сільськогосподарських тварин є показником епізоотичного неблагополуччя серед диких тварин. Людина є випадковим ланцюгом в природному вогнищі сказу та не бере участі в циркуляції вірусу в природі.

 Антирабічні щеплення в 2024 році, в тому числі в червні були призначені 49 особам з числа тих хто звернувся за медичною допомогою, що становить 51 % від кількості покусаних (96 осіб). Повний курс щеплень за 5 міс. отримали  23 покусаних, але є покусані які самовільно припинили вакцинацію, їх уже 3, ще 6 відмовились від щеплень після покусів невідомими тваринами. Але таке рішення вони приймають самі, ризикуючи своїм життям.

В Україні реєструють поодинокі випадки захворювань на сказ серед людей, але всі вони закінчуються смертю потерпілих, тому це недопустимо.  Пов’язані ці випадки з несвоєчасним зверненням за медичною допомогою потерпілих від укусів чи ослинення слизових або пошкоджених ділянок шкіри тваринами (в тому числі домашніми), чи порушеннями схеми вакцинації. В 2023 році в Україні зафіксовано 1 випадок смерті людини, яка не пройшла екстрену вакцинопрофілактику проти сказу після покусів та зникнення тварини, що її покусала.

Ефективного лікування сказу не існує! Тому кожен, кого вкусила або ослинила тварина, повинен негайно отримати медичну допомогу, а саме вакцину від сказу: Індираб, Верораб, Рабівакс-С чи Рабіпур. Схема вакцинації: 0-3-7-14-28 днів. Протипоказів до екстреної вакцинації проти сказу немає!💉

Вчасне введення вакцини надзвичайно важливе, адже лікування сказу не існує. В наступних випадках окрім вакцини вводиться також антирабічний імуноглобулін, що забезпечує захист до того, як запрацює вакцина:

▪️Широкі укуси (більше 5см);

▪️Глибокі укуси (що дістають м’язів);

▪️Будь-який укус дикої тварини;

▪️Безпосередній контакт з кажанами;

▪️Будь-який укус або ослинення пошкодженої шкіри голови, шиї, рук, промежини;

▪️Ослинення слизових оболонок.

Важливо: антирабічний імуноглобулін не вводиться без антирабічної вакцини! Введення імуноглобуліну повинно проводитися якомога раніше, але не пізніше 7 днів з моменту введення першої дози вакцини. Імуноглобулін вводиться в краї рани та навколо рани в умовах стаціонару.

Якщо неможливо ввести повну дозу імуноглобуліну навколо рани, залишок препарату вводиться внутрішньом’язово, але в іншу ділянку від вакцини (сідниця, стегно).

За 5 міс поточного року направлені 34 повідомлення до Ніжинської державної лікарні ветеринарної медицини про укуси відомими для постраждалих тваринами, з метою проведення їх огляду та нагляду за ними впродовж 10 днів. Від спеціалістів ветеринарної медицини отримано 30 довідок з висновками про результати обстеження тварин, для передачі їх медичним установам в які звертались потерпілі від укусів. У 4 випадках, тварини які здійснили напади на людей, не були знайдені для ветеринарного огляду і для покусаних в КНП «ЦМЛ ім. М. Галицького» було рекомендовано організувати антирабічну вакцинацію. Згідно висновків з представлених довідок, тварин хворих на сказ на території міста не виявлено. Але насторожує наявність в м. Ніжині випадків вбивства агресивних тварин, без послідуючого їх дослідження в лабораторії ветеринарної медицини на наявність вірусу сказу та відмови ветеринарних спеціалістів, щодо нагляду за безпритульними тваринами які проживають біля багатоквартирних будинків, а покусані мешканці вважають їх дворовими.

 Викликає занепокоєння зростання кількості безпритульних собак в м. Ніжині, відсутність заходів боротьби з їх стихійним розселенням поблизу місць торгівлі продуктами та біля закладів харчування, що є передумовою формування осередків сказу міського типу. Ускладнюють ситуацію порушення правил утримання домашніх тварин їх власниками, неповне охоплення імунізацією проти сказу домашніх тварин, відсутність своєчасної профілактичної вакцинації від сказу осіб з групи ризику (мисливці, лісники, спеціалісти ветеринарної медицини та працівники ветеринарних лабораторій, що працюють з вуличним сказом, особи, що відловлюють і утримують бездомних тварин). Тому в нинішніх умовах епідеміологічний нагляд направлений на попередження захворювань на сказ і правець, збудник якого теж передається при укусах, та зниження ризику зараження як людини так і тварин.

 Шановні ніжинці! Дбайте про своє здоров’я!  

Світлана ЗАМИШЛЯК, лікар епідеміолог

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь