Як зупинити «торговців смертю»?

 

 

 

 

26 червня в усьому світі відзначають Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом.

На теперішній час, ситуація з поширенням наркоманії в Ніжинській територіальній громаді набуває особливої гостроти. В умовах війни спостерігається тенденція до прогресу наркоманії серед усіх верств населення, а особливо серед підлітків та людей юнацького віку. Це пов’язано з постійними стресами, почуттям тривожності, страхом, невпевненістю в майбутньому, економічними ті іншими проблеми, від яких люди хочуть сховатися, забути про них, втекти. Це одна з причин, чому кількість наркотично залежних людей зростає. І тут вже починають діяти закони ринку: «Попит народжує пропозицію» – пропорційно кількості наркозалежних зростає і кількість «торговців смертю». Майже щодня правоохоронці звітують про затримання торговців наркотиками. Однак на їхнє місце приходять нові, ті, для кого власне збагачення, навіть ціною покалічених доль та зламаних життів, стоїть на першому плані.

Великою проблемою є також те, що наркотичні речовини стають все більше доступнішими. Через стрімкий розвиток глобальної комп’ютерної мережі Інтернет та так званих «месенджерів», реалізація наркотиків майже в повному обсязі перейшла в віртуальну мережу, що зробила дану проблему максимально актуальною в середовищі юнацтва та молоді.

Зростає кількість реклами щодо реалізації наркотичних засобів та психотропних речовин у вигляді нанесених на фасади будівель інтернет-адрес. Таку рекламу розміщують біля шкіл та інших закладів освіти.

Великого поширення набуває останніми роками також такий спосіб розповсюдження наркотиків, як так звані «закладки». В основному, це схема, при якій продавець залишає наркотики в певному місці, а покупець знаходить їх за допомогою координат або фотографій, отриманих через інтернет. Новітні технології в цьому плані допомагають поширенню наркоманії – чуми 21 століття.

Та в той же час цифрові технології допомагають також і правоохоронним органам в боротьбі з наркозлочинністю.

Національна поліція створила в популярних месенджерах анонімні чат-боти «Стоп наркотик».

Чат-бот діє через додаток Telegram як окремий канал «СтопНаркотик | MRIYA»( https://t.me/stopdrugsbot?start=417361947 ) та пристосований до будь-яких операційних систем.

Чат-бот оснащений інструкцією для людей, які ніколи не користувалися Telegram. Користувачі можуть надсилати рекламу наркоадрес у вигляді фото, або ж саму адресу. Крім того, є можливість надати інформацію про фізичну адресу, де, на думку користувача, продають наркотики.

Подібний чат-бот працює і в додатку Viber (cutt.ly/uUWkl8u )

Підготувала Наталія РУЛЬОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь