Зубопротезування для військовослужбовців: які документи потрібно і де можна безоплатно отримати послугу

Національна служба здоров’я України  запустила пілотний проект «Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України»

Алгоритм дій для отримання послуг безоплатного зубопротезування для окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Хто може отримати послуги безоплатного зубопротезування? 
– учасники бойових дій
– особи з інвалідністю внаслідок війни
– військовослужбовці

Як отримати послугу?
– звернутися до медзакладу, який уклав договір з НСЗУ
– отримати попередньо направлення від лікаря-стоматолога
– заповнити заяву 
– надати копії документів з пред’явленням їх оригіналів

Пакет необхідних документів:
– паспорт громадянина України
– облікова картка платника податків
– посвідчення (учасника бойових дій / особи з інвалідністю внаслідок війни / посвідчення учасника війни та/або військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу)

Пацієнту безоплатно гарантовані такі послуги: 
– Проведення стоматологічного обстеження для визначення обсягів та методу зубопротезування.
– Проведення інструментальних досліджень, зокрема, рентгенографії або ортопантомографії тощо.
– Встановлення таких типів зубних протезів: незнімного металокерамічного та/або повного/частково знімного нейлонового/акрилового протезу, та/або частково знімного (бюгельного).
– Підготовка ротової порожнини, зокрема, опорних зубів, до встановлення визначеного типу зубного(их) протеза(ів) (без урахування лікувальних процедур).
– Виготовлення зубного(их) протеза(ів), що включає отримання відбитків і реєстрацію прикусу, вибір матеріалу та дизайну майбутнього протеза(ів), фрезерування або моделювання протеза(ів) в зуботехнічній лабораторії.
– Проведення фіксації зубного(их) протеза(ів), що включає клінічне припасування та контроль конструкції, фіксацію, корекцію та полірування.
– Проведення своєчасного знеболення на всіх етапах зубопротезування.
– Надання невідкладної медичної допомоги пацієнту/пацієнтці, виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги за потреби та надання невідкладної медичної допомоги до її прибуття. 
– Направлення пацієнта/пацієнтки для отримання спеціалізованої медичної допомоги, інших медичних послуг.
– Дотримання принципів безбар’єрності та інклюзії при наданні медичної  допомоги.
 

Відповіді на поширені питання

Чи є обмеження щодо кількості послуг, які може отримати пацієнт та кількості зубів, які можна пролікувати?

У рамках пілотного проєкту з надання стоматологічної допомоги окремим категоріям громадян, ви маєте право на отримання послуг із зубопротезування на суму до 14 984 грн. Ця сума є граничною вартістю послуг, які можуть бути надані вам за рахунок коштів державного бюджету.

Кількість послуг та зубів, які можуть бути проліковані в межах цієї суми, залежить від конкретних видів протезування, які вам потрібні, та їх вартості.

Наприклад, в рамках граничної суми ви можете отримати:
– один повний знімний протез для верхньої або нижньої щелепи та кілька коронок;
– два часткових знімних протези;
– кілька незнімних протезів (коронок, мостів) в залежності від кількості одиниць протезування.

Точна кількість послуг та зубів, які можуть бути проліковані, визначається лікарем-стоматологом під час консультації та планування лікування, виходячи з Ваших індивідуальних потреб та в межах граничної суми.

Пацієнт може скористатися е-направленням на послугу на зубопротезування в межах пілотного проєкту один раз?

Так, у рамках пілотного проєкту пацієнт може скористатися електронним направленням на послугу зубопротезування один раз.

Якщо пацієнту, наприклад, необхідно протезувати 2-3 зуба, лікар дає направлення, йому їх полікують за програмою?

Якщо за результатами огляду та діагностики лікар-стоматолог визначить, що вам необхідно протезування 2-3 зубів (або більше), він може виписати одне направлення, яке буде охоплювати всі необхідні послуги із зубопротезування для цих зубів. Тобто, одне направлення може включати протезування кількох зубів, якщо це зумовлено вашими потребами та планом лікування.

Кількість послуг та зубів, які можуть бути включені до одного направлення, визначається лікарем-стоматологом індивідуально для кожного пацієнта, виходячи з медичних показань та в межах граничної суми фінансування (14 984 грн) в рамках пілотного проєкту.

Лікування одного зуба може затягнутися на 3 візити, як тоді це відбувається?

Якщо протезування одного зуба потребує кількох візитів до лікаря-стоматолога (наприклад, 3 візити), всі ці візити будуть покриватися одним направленням в рамках пілотного проєкту. Вам не потрібно буде отримувати нове направлення на кожен візит.

Одне направлення охоплює весь процес протезування одного зуба від початку до кінця, незалежно від кількості необхідних візитів. Всі етапи протезування (огляд, підготовка зуба, зняття відбитків, примірка та фіксація протеза) будуть надаватися в рамках одного направлення та в межах граничної суми фінансування (14 984 грн).

Чи може пацієнт доплатити власні кошти у випадку переліміту?

Якщо вартість послуг із зубопротезування, що вам необхідні, перевищує максимальну суму у 14 984 грн, встановлену в рамках пілотного проєкту, ви не маєте можливості доплатити різницю з власної кишені. Однак існують інші джерела фінансування, до яких можна звернутись. До них належать місцеві програми підтримки окремих категорій населення, благодійні фонди та організації, що піклуються про відповідні категорії громадян, а також спонсорська підтримка.

Скористатися програмою безоплатного зубопротезування в Ніжинському районі можна в закладах:

КНП «Ніжинська міська стоматологічна поліклініка» (м. Ніжин, вул. Батюка, 6, тел. 067 305 99 18)

КНП «Бобровицька опорна лікарня» (м. Бобровиця, вул. Озерянський шлях, 1, тел. 04632 23189).

Носівська міська рада

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь