На Чернігівщині росте «вітчизняна» орхідея тривалість життя якої майже 30 років

Ця дуже рідкісна рослина, занесена до Червоної книги України. Саме через такий вигляд та приналежність до підродини орхідних її називають «вітчизняною» орхідеєю. Офіційна ж назва любка дволиста. Так, вона має тривалість життя майже 30 років, з яких вона цвіте на 8-10 рік за сприятливих умов, і може квітувати 6-12 років і навіть більше.

В Україні зустрічається у Карпатах, Передкарпатті, Розточчі, Опіллі, Поліссі, рідше — у лісостепу (переважно в північній частині), Степу та Криму. Цього року у нас її бачили у Мезинському національному природному парку. Можливо у вашій місцевості вона теж росте, то будемо раді якщо ви нам повідомите у коментарях.

А ще декілька цікавих фактів про любку дволисту:

– Окрім орхідеї цю рослину нерідко кличуть нічною фіалкою. Нічною тому, що саме вночі особливо сильно вона пахне, а фіалкою – за ніжний, чарівний аромат.

– У 1999 році Національний банк України випустив дві пам’ятні монети із зображенням любки дволистої.

– Перші відомості щодо використання любки відомі з часів Персії та Османської імперії. В ті часи в їжу вживали кореневі бульби, називаючи їх «салеп» (з них робили порошок/напій, який використовувався як лікувальний засіб, афродизіак чи десерт).

– Народна медицина рекомендує бульби любки виснаженим хворим при шлунково-кишкових захворюваннях, кашлі, хворобах зубів, а листя, як зовнішнє при наривах.

Більше про любку можна дізнатися за посиланням https://www.sknews.net/fakhivtsi-mezynskoho-parku…/….

За матеріалами Мезинський національний природний парк, wikipedia.org, sknews.net.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь