У Ніжині стартував соціальний проєкт з протидії та запобігання наркоманії «Скажи наркотикам – НІ!»

 

 

 

 

Боротьба з наркоманією наразі не втрачає своєї актуальності. На жаль, наркобізнес дедалі популяризується у сучасному суспільстві, а страждає від цього, у першу чергу, молодь. Адже подібна „прибуткова справа” не зважає на вік споживачів. Проте реальна ціна, яку має сплатити суспільство, – знищене майбутнє.

Ініціатором проєкту «Скажи наркотикам – НІ» в Ніжині виступили ЗМІ: газети «Ніжинський вісник», «Свідомий погляд», «Носівські вісті», сайт «Нежатин».

Директор газети «Свідомий погляд» Валентина ПИЛЬНИК розповіла які завдання ставлять ініціатори та учасники проекту:

– Наркоманія – це величезне зло, яке, на жаль, живе в нашому суспільстві і намагається затягнути в свої тенета якомога більше людей. Наркотики – найчастіше це шлях в нікуди, це зруйновані долі і зламані життя.

– Проєкт «Скажи наркотикам – Ні» спрямований на профілактику та протидію поширенню наркоманії, попередження розповсюдження наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, подолання тенденції поширення наркоманії в нашому місті. У співпраці з правоохоронними органами, органами прокуратури, закладами освіти та охорони здоров’я із залученням активної громадськості міста ми хочемо якомога більше коло мешканців Ніжинської громади залучити до здорового способу життя, запобігти розповсюдженню наркоманії, цієї чуми нашого часу, яка руйнує тіло, мозок, особистість людини, і врешті решт забирає життя.

Проєкт реалізується за підтримки Ніжинської окружної прокуратури Чернігівської області, Ніжинського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, депутата Ніжинської міської ради  Сергія Охонька.

Сергій Охонько вважає, що боротьба з наркоманією та протидія поширенню наркотиків – одне з головних завдань сьогодення:

– Ми разом із журналістами та правоохоронними органами розпочали соціальний проект «Скажи наркотикам – НІ!». Це продовження великої і потужної боротьби проти цього лиха, яке набирає обертів не тільки в нашому місті, а й по всій Україні, по всьому світу. Наше головне завдання – інформувати громаду про небезпеку, про те лихо, яке може прийти у їхні родини, через те, що люди не знають насправді, наприклад, про небезпеку нових наркотичних речовин, які популяризуються зараз наркоторговцями серед підлітків та молоді. Наступне наше завдання інформувати правоохоронні органи, та розповісти жителям міста, як вони повністю анонімно можуть долучитись до боротьби з торгівлею наркотиками. Адже  ми бачимо непоодинокі випадки, коли люди, які торгують наркотичними речовинами, розповсюджують інформацію біля шкіл, дитячих майданчиків, під’їздів будинків, на зупинках громадського транспорту де можна придбати наркотики. Боротьба з цим лихом – це спільна справа всієї громади.

До Міжнародного дня боротьби із зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом журналісти розробили буклет, в якому розміщена інформація про причини вживання наркотиків, як проявляється наркозалежність та які її наслідки, а також посилання на чат-боти національної поліції, через які можна анонімно повідомити про виявлені факти продажу наркотиків. Буклети роздали жителям міста.

Ніжинська окружна прокуратура Чернігівської області спільно із ЗМІ поширюють серед населення місті інформаційні матеріали про шкоду наркотичних речовин, небезпеку нових наркотиків, способи протидії поширенню наркоманії, факти затримання «торговців смертю» тощо.  

Про проблему наркоманії ми поспілкувались з Сергієм Мироненком, прокурором Ніжинської окружної прокуратури Чернігівської області.

Він розповів, що найбільш вразливою до цієї згубної хвороби є молодь, найбільш критичний вік, коли найчастіше вживають наркотики чи експериментують – 14 років

Людина не народжується наркоманом. Що ж штовхає її на перший крок зближення з наркотиками? Звідки беруться в суспільстві наркомани і токсикомани? Причини наркоманій, шляхи і механізми їх поширення складні і різноманітні.

Сергій Мироненко зауважив, що пристрасть до наркотиків може розвивається двома шляхами.

Перший шлях – через невідання, внаслідок неправильного прийому призначеної лікарем наркотичної речовини або самолікування за порадою некомпетентних осіб. Другий шлях – свідоме вживання наркотиків, тобто. з’являється бажання випробувати ще незнайоме гостре відчуття, наслідувати тим, хто вже вживає ці речовини, бажання на якийсь час уникнути будь-яких важких життєвих ситуацій; відчути стан невагомості, блаженства.

Чи може виникнути залежність від наркотиків із першого разу?

Так, може. Ви повинні розуміти, що неприпустимою є навіть одноразова проба наркотику! Наркотики дуже підступні. Іноді бажання прийняти наркотик проявляється у свідомості у замаскованому вигляді, як думка: «А що, можливо, мені перевірити себе, випробувати силу волі?» Або думка: “Тільки один раз – адже я ж перестав його приймати, не буду і тепер, тільки один раз спробую …”. І хвороба із прихованої форми перетворюється на явну. Людина відновлює прийом наркотиків.

Як впливає на організм систематичне вживання наркотиків?

Систематичне вживання наркотиків призводить до різкого виснаження організму, зміни обміну речовин, психологічних розладів, погіршення пам’яті, появи стійких маячних ідей, до проявів, подібних до шизофренії, деградації особистості, безпліддя. Загальна деградація особистості настає у 15-20 разів швидше, ніж при зловживанні алкоголем. Лікувати від наркоманії дуже складно, найкращий варіант навіть не пробувати наркотики.

Боротьба з наркоманією ведеться, передусім, на законодавчому рівні: передбачені жорсткі кримінальні санкції за виробництво і розповсюдження наркотичних речовин.

–  Які дії з наркотиками є злочинними?

–   Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність не лише за зберігання чи збут, а й за інші дії, пов’язані з незаконним обігом вказаних речовин: контрабанду; викрадення; посів або вирощування снотворного маку чи конопель у певній кількості; незаконні дії з прекурсорами; незаконне введення в організм іншої людини; схиляння до вживання; публічне вживання; організацію або утримання місць для незаконного вживання чи виготовлення тощо (ст.ст.305-322 КК).

Та все ж, величезне значення має широка пропаганда здорового способу життя, життя без наркотиків, приклад дорослих, гармонійні стосунки в сім’ї. На думку прокурора Ніжинської окружної прокуратури, для того, щоб захистити дітей від наркоманії, потрібно бути уважними до них, розділяти та розуміти їх інтерес.

–  Наркоманія – це проблема нинішнього покоління, – говорить він. – Ставлення дітей до проблеми наркотиків значною мірою залежить від взаємин батьків і дітей. Доброзичливість та підтримка сім’ї допомагають виховати у дітях почуття власної гідності, впевненості у собі та здатність відстояти свою думку. Найкращим імунітетом до наркотиків є оптимістична, активна, цілеспрямована та конструктивна життєва позиція.

–  Сучасним батькам перш за все хочу порадити: більше розмовляйте з дітьми, формуйте у дітей ясні уявлення про добро і зло, розповідайте їм про шкоду наркотиків, допомагайте їм ставити собі конкретні цілі, будьте прикладом.

Наталія РУЛЬОВА

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь