Секретар Ніжинської міської ради визнав свою вину по кримінальній справі (репортаж із зали суду)

 

 

 

 

8 липня відбулося підготовче судове засідання по кримінальній справі, в якій секретар Ніжинської міської ради  Юрій Хоменко звинувачувався у порушенні норм Конституції України (ст. 129-1).

На засіданні адвокат Юрія Хоменка Микола Торбєєв звернувся до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки. Аргументи сторони захисту були наступними:

1.  Адвокат апелював до того, що секретар хоча і зробив помилку, однак як публічна особа, наділена значними повноваженнями він не являє собою ніякої суспільної небезпеки, що, на думку адвоката, підтверджується тим, що підсудний повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення та розкаявся в цьому. Свою законослухняність, за словами М. Торбєєва, Юрій Хоменко довів тим, що не втік з країни, а  повернувся із закордонного відрядження.

2.  Щодо зміни обстановки, на підставі якої адвокат і  подав клопотання про закриття кримінальної справи, то, на думку сторони захисту, вона полягає в наступному: в той час, коли було вчинене кримінальне правопорушення, секретар, можливо, не повністю розумів свою участь, як посадової особи Ніжинської міської ради. Через певний термін судове рішення Ніжинською міською радою все ж було виконане. Тому, адвокат впевнений, що авторитету громади не було нанесено ніякої шкоди.

3.  Зміна обстановки також полягає в тому, що на даний момент звинувачений А.Кушніренко, стосовно якого Ю. Хоменко не виконав судове рішення, нещодавно звільнений з штату Ніжинської міської ради і перебуває зараз на службі в ЗСУ.

4.  Те, що діяльність секретаря Ніжинської міської ради Юрія Хоменка не становить суспільної небезпеки, за словами адвоката підтверджується також його численними заслугами перед Ніжинською громадою та суспільством, службовими досягненнями та особистою благодійною діяльністю, на доказ чого було надано подяки, грамоти та інші відзнаки, які секретар міськради отримав в тому числі і від керівництва міста Ніжина. 

Усі ці обставини, на думку сторони захисту є суттєвими та дозволяють звернутися до суду з клопотанням звільнити Юрія Хоменка від відповідальності та закрити кримінальну справу.

Підсудний секретар у своєму виступі заявив, що здійснив помилку при виконанні своїх обов’язків, і ще  раз наголосив, що визнає свою вину.

На запитання судді, чому ж було допущено таку помилку, Юрій Хоменко відповів наступне:

–  Я був впевнений, що не маю юридичних повноважень звільнити особу, якої стосувалось невиконане судове рішення.

На це суддя зауважила, що у судовому рішенні мова йшла не про звільнення, а про відсторонення, – це різні речі. Секретар виправився, сказавши, що думав, що відсторонювати теж не має права. Суддя уточнила:

–  Відповідно до обвинувального акту, резолюція виконати рішення суду була покладена саме на вас. – Невже та особа, яка наклала резолюцію теж не розуміла, які ви маєте повноваження?

За словами Юрія Хоменка, на той день в місті не було ні міського голови, ні його першого заступника Федора Вовченка, і тому один із заступників Олександра Кодоли фактично помилково розписав цей лист на секретаря міської ради.

На запитання судді, яку норму Конституції порушив підсудний, не виконавши судове рішення, депутат міської ради, який є також посадовою особою органу місцевого самоврядування, Юрій Хоменко, на жаль відповіді не знав, хоча в кримінальній справі є пряме посилання на порушення цієї норми.  (ред..- Не кажучи вже про те, що  знати Основний Закон посадовець такого рівня просто зобов’язаний).

Прокурор у своєму виступі підтримав позицію сторони захисту про звільнення секретаря Ніжинської міської від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки.

Зважаючи на позицію сторін захисту та звинувачення, суд ухвалив рішення задовольнити це клопотання.

Це судове засідання показало повну некомпетентність секретаря Ніжинської міської ради Юрія Хоменка: цей посадовець не знає і не розуміє ні своїх обов’язків, ні повноважень, ні законодавства, робить помилки, які дорого обходяться бюджету нашого міста та своєю діяльністю шкодить авторитету громади.

Саме некомпетентність і приводить до криміналу, якщо секретар за 3 роки не вивчив свої посадові обов’язки, то чи може він далі обіймати посаду?

Наталія РУЛЬОВА

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь