«Діти – то наші крила», – родина з Ніжинщини, в якій виховується семеро дітей

Олена Ніколаєва з міста Бобровиця ніколи не сварить своїх діток. А їх у неї, разом з чоловіком Сергієм – семеро. «Я мама більше добра, аніж сувора, – зізнається жінка. – Підвищувати голос – то не моє. Обійняти, заспокоїти – вважаю, це більш дієвим методом».

Найбільше багатство родини – семеро яснооких соколят:

Юрій 2000 р.н.,

Аліна 2001 р.н.,

Сергій 2003 р.н.,

Лідія 2009 р.н.,

Лілія 2011 р.н,

Інна 2013 р.н.,

Богдан 2016 р.н.

Олені Михайлівні – 47 років, чоловік Сергій Федорович на рік старший.

«Ми – люди прості, – розповідає жінка. – Звикли працювати, так і дітей привчаємо. Я і в колгоспі працювала, а зараз їжджу до столиці, влаштувалася медсестрою. Чоловік працює оператором по обробці зерна в Бобровиці. Дітей же підіймати та на ноги ставити  треба.

Освіту (хто вже здобув, а хто ще навчається) – надає Бобровицька гімназія №2.

Моє рідне місто – Бобровиця, а Сергій – з Ровенської області, й це мій другий чоловік. Він мене взяв уже з моїми трьома дітьми від першого шлюбу, але дуже мріяв про своїх. У попередньому шлюбі він діток не мав. Все не виходило, а дружина ще й додавала оливи  в вогонь, дорікаючи, що він безплідний. Але ж який він безплідний, якщо ми прижили четверо діток?, – сміється пані Олена. – Спочатку в нас народжувалися одні донечки, а Сергій дуже хотів сина. І в 2016 році нам Бог подарував хлопчика, ми його так і назвали – Богданчик».

-Господарство маєте?

-Аякже. Тримаємо три свині, гусей, качок, курочок.

Помічників у вас багато, то, мабуть, не дуже втомлюєтесь?

-Як сказати. Коли вихідна, встаю о 6 ранку. І так, годин до 10 вечора, а то й довше, все на ногах. Діти, звісно, допомагають, але роботи на всіх вистачить.

Багато часу витрачаєте на приготування їжі? Що люблять їсти в вашій родині?

-Маємо свій город, то вже легше. Зазвичай, якщо це перша страва, варю в 7-літровій каструлі.  Люблять борщ і картоплю тушковану. Всі сіли до столу, поїли – і рідко що вже залишається на вечерю. А як залишилося, то все одно треба щось нове готувати.

Які якості прививаєте своїм діткам?

-Для нас з Сергієм головне, щоб добрі були та не жадібні. Вони в нас дружні, якщо щось в родині трапляється, ніхто осторонь не стоїть. Я спокійна,  бо всі наші діти в житті ніколи не будуть сам на сам з якимись випробуваннями, у них завжди поруч буде плече брата чи сестри.

-Вже маєте онуків?

-Так! Тішимося трирічним Назарчиком і чотирирічною Валерією, це маленькі сонечка в нашому житті.

Про що мрієте?

-Про щасливу долю для доньок і синів. А щаслива – значить, без війни.

Олена Ніколаєва – не просто мама, вона “Мати-героїня”: це почесне звання присвоюється жінкам, які народили і виховали 5-х і більше дітей. У червні цого року 43 багатодітні жінки Чернігівщини, яким у січні 2024 року Президент України своїм Указом присвоїв звання “Мати-героїня”, отримали державні відзнаки. Серед них – пані Олена.

Відповідно до законодавства, матерям-героїням передбачена одноразова виплата у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб: у 2024 році сума виплати становить 30 280 гривень. Також залежно від кількості діток також передбачена надбавка до пенсії — 35-40%.

Спілкувалася Валентина ПИЛЬНИК

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь