На Ніжинщині вшанували пам’ять воїна, що загинув в Оленівці

 

 

 

 

Відповідно до Розпорядження Кабінету міністрів України від 21.06.2024 № 570-р «Про заходи з відзначення у 2024 році Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», 28-29 липня вшановується пам’ять жертв трагедії у Оленівці, під час якої загинули українські військовополонені – захисники «Азовсталі».

Саме у ніч із 28 на 29 липня 2022 року на тимчасово окупованій території Донецької області – у колонії №120 в Оленівці, росіяни вчинили теракт, у результаті якого загинуло не менше півсотні українських військовополонених і понад 130 захисників було поранено.

Один із загиблих – «Азовець» Олексій Кісілішин, позивний Лев. За 4 дні до жахливої події захиснику виповнилося 26 років. Олексій був доброю і відкритою людиною. З раннього дитинства опікувався знедоленими тваринами. Мріяв здобути вищу ветеринарну освіту, долучався до зоозахисних організацій. Але у 2014 році розпочалася війна, тому замість навчання у 17 років вступив до лав батальйону «Азов». Брав участь в обороні Маріуполя. Повернувшись зі служби, відкрив приватний центр реабілітації диких тварин.

24 лютого 2022 року Олексій повернувся до лав ОЗСП «Азов». Пройшов запеклі бої за Маріуполь та завод «Азовсталь», а навесні разом із підрозділом за наказом вийшов у полон, звідки вже не повернувся. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Похований у лютому 2023 року.

Тож цими днями у Оленівці, біля могили Олексія Олександровича, зібралися жителі села, секретар міської ради Станіслав Шевлюга, староста Володимир Кривець, рідні, друзі, аби вшанувати пам’ять Захисника, постояти в тихій жалобі, згадати Олексія, подумки подякувати йому – це те, що ми можемо віддати йому на знак своєї поваги і вдячності. У такі скорботні хвилини у скронях пульсує лиш одна думка: не забудемо, не пробачимо!

Також у Оленівському історико-краєзнавчому музеї відбувся захід «Реквієм пам’яті Олексія Кісілішина». Батько Героя Олександр Григорович поділився спогадами про сина, а свої патріотичні поезії прочитали Наталія Дрозд та Оксана Кубай.

… Свіжа могила, гарний пам’ятник, біля якого вітер розвіває синьо-жовтий український стяг, що ніби стоїть на сторожі Вічного спокою Воїна, Захисника, Героя…

Вибухи в Оленівці, що призвели до загибелі українських захисників – свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта. Такі злочини не повинні бути забуті!

СВІТ МАЄ ЗНАТИ ПРАВДУ!

Україна обов’язково переможе, а наші воїни, які віддали життя за її свободу і незалежність, завжди будуть для нас Героями і завжди житимуть у пам’яті земляків. Бо Герої не вмирають!

Джерело: Прес-служба Борзнянської територіальної громади

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь