У «Чернігівському колегіумі» (колишній пед) п’ять тисяч студентів. Було 1700

 

 

 

 

— Отримав листа з переліком зі 170 чоловіків, які мають з’явитися до ТЦК (військкомату) для уточнення військово-облікових даних. І я в цьому списку також є, — посміхається 52-річний Олег ШЕРЕМЕТ, ректор Національного університету «Чернігівський колегіум» (колишній педагогічний). — Список, як на мене, дивний. Там і викладачі, й аспіранти та студенти. Усього в нас 325 викладачів, з них 70 відсотків — жінки.

За законом, вуз визнаний об’єктом критичної інфраструктури, тому науково-педагогічні працівники підлягають автоматичному бронюванню, якщо мають науковий ступінь та працюють на 0,75 ставки.

— Багато тих, у кого немає броні?

— Та ні. Наповнюваність студентів достатня, викладачі мають повну ставку і навіть більше.

Велика проблема з технічним персоналом — немає електрика, сантехника, зварювальника. Вони не підлягають бронюванню. Чоловік десять уже служить. Залишилися ті, кому за 60 років. Вони нас поки і рятують.

— Які зараз спеціальності обирають абітурієнти?

— З війною на першому місці стала психологія. Просто бум на цю спеціальність. Користується попитом лісове господарство (лісники, аграрії) — на факультеті більше тисячі студентів. Юристи і фармація — також чимало. З нових спеціальностей у цьому році — журналістика і громадське здоров’я (фахівці для колишньої санстанції).

— Як змінилася кількість студентів порівняно з довоєнними роками?

— Їх побільшало. У 2021 навчалося близько 1700, у цьому році — десь біля п’яти тисяч. Навчання змішане. Частину пар викладаємо онлайн, частину у вузі.

Але є й такі студенти, які навчалися чотири роки в одній групі та жодного разу не бачили один одного вживу. Уперше таке, мабуть, за всю історію вузу. От якраз підписую їм дипломи бакалаврів. Почали навчатися при коронавірусі, потім війна. Навчання було дистанційне.

— Стало майже втричі більше студентів. Чоловіки?

— Ні. Аналізували за минулий навчальний рік. Сумнівалися щодо 150 чоловіків, які вчилися на бакалавраті (тобто прийшли справді вчитися чи ховатися від мобілізації. — Авт.). Усе-таки в нас вуз більше із жіночими спеціальностями.

Навчаються чоловіки, які підвищують свою кваліфікацію або перенавчаються, бо цього вимагає робота. Серед них  багато переселенців. Я б не називав усіх модним словом «ухилянти».

* * *

— Кажуть, повістки  і в політех приносили?

— Так, військовозобов’язаним. Чоловікам треба з’явитися, аби оновити дані. Більшість з них мають бронь або відстрочку, — підтверджує 52-річна Галина ГРЕК-ДОВГА, начальниця військово-мобілізаційного підрозділу Національного університету «Чернігівська політехніка». — Є дві постанови Кабінету Міністрів, за якими можна бронювати: для службового користування та постанова №76 (критично важливе підприємство). Наші викладачі заброньовані за цими двома ще до початку повномасштабної війни. Далі, у міру потреби, а це раз на пів року, бронювання продовжували. Також раз на рік чоловіки мають з’являтися до ТЦК СП для оновлення даних.

Кандидати наук мають право на відстрочку. Вони самостійно ходять і оформляють собі бронювання.

Ольга САМСОНЕНКО
Джерело: Вість

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь