Кабмін затвердив антиракову стратегію України: нардеп-онколог розповів подробиці

Уряд затвердив Національну стратегію контролю злоякісних новоутворень до 2030 року і план дій з її реалізації до 2025 року.

Про це заявив голова підкомітету ВР з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями, нардеп від “Слуги народу” й голова Національної асоціації онкологів Валерій Зуб, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Facebook.

За його словами, документ почали розробляти ще у 2020 році, але подальшому просуванню завадила спочатку пандемія COVID-19, потім війна.

“Коли стратегія виносилася на Кабмін, почалося повномасштабне вторгнення росіі в Україну. Зрозуміло, що все було поставлено на паузу. Військовий час, інші пріоритети, зміна фінансування і про глобальні проєкти на деякий час ніхто навіть не думав”, – зазначив лікар.

Утім, із початком широкомасштабної війни кількість онкологічних випадків в Україні тільки збільшилася, через що і зросла летальність, додав Зуб, який є одним з ініціаторів розроблення документу.

“Тому особисто хочу подякувати президенту України Володимирові Зеленському за винесенення питання онкології на рівень Ради національної безпеки і оборони та відповідний указ про введення в дію рішення РНБО “Щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних нововутворень”. Хочу подякувати міністру охорони здоровʼя Віктору Ляшко, що саме під його керівництвом вдалося домогтися ухвалення Національної стратегії”, – підкреслив нардеп.

Він також окремо подякував всій команді МОЗ, відповідним департаментам, які взяли на себе всю надто складну бюрократію, а також лікарям-онкологам, які вносили свої правки і пропозиції.

За його словами, до стратегії входить окрім лікування також питання профілактики, скринінгу і діагностики.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь