Очистити річку Остер у Ніжині: збір підписів завершено

Місцеву петицію про очищення річки Остер і облаштування зони відпочинку було створено 22 липня 2024 року. Її автор – молодий ніжинець Дорошенко Максим Сергійович. 5 серпня збір підписів було завершено, і за цей час зібрано 101 голос – достатньо для того, аби рухатися далі.

Пише Нежатин.

У петиції зазначено, що в нашому місті є неабияка “родзинка” – річка, водами якої колись давно ходили кораблі, але вже не один рік поспіль річка викликає неабияке занепокоєння. “Рівень води в річці постійно зменшується, що негативно впливає на флору і фауну.

Важливою причиною забруднення вод залишається низький рівень екологічної культури громадян. Люди невідповідально ставляться до правил поведінки під час відпочинку на природі, залишаючи після себе велику кількість сміття. Гірше того – дехто взагалі викидає сміття прямо в річку. Відсутність зливної каналізації також підвищує рівень забруднення річки, адже уся дощова вода потрапляє в Остер.

Одним з найнебезпечніших джерел забруднення річки Остер є неочищені стічні побутові води та відсутність ефективного управління ними.

Кількість води з кожним роком зменшується, живі організми гинуть, водойма дедалі більше заростає рослинами. Але річка не втрачає свого шансу на порятунок”.

У петиції зверталися з проханням запровадити регулярне очищення русла річки від сміття.
Провести інформаційну кампанію серед населення щодо важливості збереження чистоти водних ресурсів.
Провести незалежний екологічний моніторинг якості води річки Остер.
Вжити заходів щодо включення до бюджету Ніжинської міської територіальної громади на 2025 рік фінансування робіт з очищення річки Остер та прибережних територій. 

Петицію розглянули на місцевому рівні.

Розробник Максим Дорошенко підкреслив, що до петиції було внесено корективи, оскільки зараз триває війна і до бюджету це не включено. “Буде проведено регулярне очищення саме депутатами молодіжної ради, тут не залучені бюджетні кошти, – підкреслив Максим. – Також шукатимемо проєкти, гранти на очищення річки і облаштування території прибережної частини”.

Нагадуємо, Остер не знаходиться на балансі Ніжина, за річку відповідає Деснянське обласне управління водних ресурсів.

Питання пообіцяли включити до розгляду при формуванні бюджету на 2025 рік.

Підготувала Валентина ПИЛЬНИК, фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Передрук статті без зазначення імені автора і прямого (активного) посилання на джерело є порушенням авторського права та тягне за собою відповідальність згідно законодавства.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь