“Чернігівська земля благодатна”, – 21-річний фермер з Миколаївщини розвиває на Ніжинщині аграрний бізнес

Смачнющі стиглі кавуни продають на Ніжинщині просто при дорозі! Доглянуті, вітамінні, дбайливо вирощені господарськими руками в селі Оленівка, що на Борзнянщині (Ніжинський район).

Придбати (по 10 грн кілограм!) можна, проїжджаючи автошляхом Кіпті-Глухів-Бачівськ. Ось такі креативні конструкції не можуть не привернути увагу: на солом’яних тюках велично і трохи гордовито вигрівають полосаті боки під серпневим сонечком здоровенні апетитні кавуни.

І не тільки: придбати просто неба, в такому собі імпровізованому магазині обабіч дороги, можна соковиту фіолетову цибулю (є солодка, а є й гірка), томати різних сортів, огірки, перець на будь-який смак, баклажани, моркву… Ммм, а аромат стоїть неперевершений, густий, ніби поруч господиня вже варить на зиму своє фірмове Лечо…

Овочівництвом в Оленівці займається молодий фермер Назар Бриченко. Гсподарнику 21 рік. Тут, на Ніжинщині, цієї зими він започаткував аграрний овочевий бізнес. Взимку родина Назара переїхала до нас з Миколаївщини. Вони – переселенці. Там, на півдні, у селі Новопетрівка, Бриченки займалися овочівництвом. Це була справа їхнього життя, але одного дня ворожа ракета знищила все, нажите роками – всю їхню базу разом з технікою і посівним матеріалом.

Бриченки не здалися. Ми, українці, народ впертий і завзятий! Родина переїхала в Оленівку і вже тут Назар розпочав усе практично з нуля.

“Я змалечку бачив, як батько вирощував овочеві культури, і всі ці знання впитував у себе, – розповідає Назар Ігоревич. – Фермерство вимагає дуже багато часу і робочих рук, цим потрібно жити. Мені це подобається, і планів ой як багато! Хочу все механізувати, розширити асортимент… Кожен вид овочевої культури вимагає особливого підходу. Звісно, це справа не одного року, але я впевнений, що все вдасться”.

Назар Ігоревич продемонстрував нам теплиці, де ростуть хрумтючі огірки і всотують у себе сотні вітамінів, разом з росою та сонячними промінчиками.

Поводив полями, де достигає перець, баклажани та цибуля,

а серед польових ромашок виніжують смугасті боки кавуни.

Побачили ми поля з помідорами.

“Ось тут вирощуємо 10 різних видів томатів, – поділився Назар Ігоревич. – Це – експерименальна ділянка, вона допоможе нам зрозуміти, які саме вже на наступний рік будуть актуальними для цього регіону.

Перший рік тут, то вивчаємо, пристосовуємося, бо й клімат тут, на Чернігівщині, і там, на Миколаївщині, дуже різниться”.

До збору врожаїв овочевих культур залучають місцевих жителів. Потім овочі збувають на підприємства та заводи, з якими заключені договори. Оленівці аж ніяк не проти попрацювати тут на полях, не виїжджаючи нікуди, щоб заробити свіжу копійку.

Задоволений фермерським господарством і староста Оленівської громади Володимир Кривець, адже в селі з’явилися робочі місця.

“Чернігівська земля благодатна, – підкреслює молодий фермер Назар. – Ми вдячні їй за те, що вона прийняла нас, а ми, в свою чергу, привезли їй з півдня частинку свого серця”.

Валентина ПИЛЬНИК

Фото автора

Передрук статті без зазначення імені автора і прямого (активного) посилання на джерело є порушенням авторського права та тягне за собою відповідальність згідно чинного законодавства.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь