На Чернігівщині хворіють бджоли

У селищі Березна Березнянської громади виявлений випадок на паразитарне захворювання варооз (виявлено збудник вароозу (вароатоз) бджіл) на пасіці присадибного господарства.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія вирішила ввести обмеження щодо захворювання на варооз (вароатоз) бджіл в присадибному господарстві селища Березна Березнянської громади та затвердити план комплексних заходів по ліквідації вароозу (вароатоз) бджіл у даному господарстві.

Обмеження скасувати після одержання дворазового негативного результату.

📌 Варооз – інвазійна хвороба бджолосімей, яку спричиняє кліщ.

Збудник захворювання – кліщ Varoa destructor, що уражає розплід та дорослих бджіл. Самки кліща викликають захворювання.

Самка кліща розміром 1-1,77 на 1,5-1.99 мм, коричнева чи темно-коричнева, вона має чотири пари кінцівок з розвинутими присосками за допомогою яких вона фіксується на тілі бджоли та розплоду.

Розвиток кліща пов’язаний з біологією бджолиної сім’ї.

Кліщ має дуже короткий цикл розвитку порівняно з виходом розплоду бджіл, що спричиняє розвитку його кількох поколінь у розплоді та нагромадженню паразита в сім’ї. Розвивається кліщ в закритому розплоді, а це охороняє від негативних факторів. Передається кліщ при шлюбних польотах, крадіжках, контакті бджіл на рослинах медоносах, при переміщенні розплоду між сім’ями.

Кліщі розмножують й розвиваються у розплоді в активний період і паразитують на дорослих бджолах узимку. Розвивається інвазія повільно протягом активного сезону її ступінь зростає серпень-вересень.

При даному захворюванню з’являються нездатні до польоту трутні і бджоли, що приводять до ослаблення бджолиних сімей. При сильному ураженні гине розплід, трутневі личинки, лялечки. Матки втрачають активну яйцекладку. Уражені сім’ї гинуть на початку зимівлі у загиблих бджіл відмічають втягнуте черевце синдром втягнуто черевця при роздавлюванні груднини гемолімфи не видно.

За матеріалами Чернігівська районна державна адміністрація

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь