Четверо письменників з Ніжинщини перемогли у конкурсі «Книга року-2023»

 

 

 

 

Уже 25 років поспіль Чернігівська міська бібліотечна система проводить конкурс «Книга року», на якому обирають кращі твори авторів Чернігівщини.

У цьому році в конкурсі прийняли участь 34 твори, які були представлені в семи номінаціях: «Поезія», «Проза», «Публіцистика та  науково-популярні (краєзнавчі) видання», «Література про російсько-українську війну», «Дитяча література», «Відкриття року», «Майбутня книга» (рукописи). Серед 17 переможців конкурсу – четверо з Ніжинщини.

Книга ніжинця Романа Желєзко «Мандрівка у незвідане: забуті та приховані таємниці Ніжина» здобула перше місце в номінації «Публіцистика та  науково-популярні (краєзнавчі) видання».

Автор зазначає, що поштовхом для написання стала його робота екскурсоводом у Ніжині.
Екскурсії містом, інтерес до незвіданих куточків і туристи — тріада, яка тим чи иншим чином вплинула на те, що взимку 2020 року в нього зародилася ідея для написання книги.
«Наше завдання зберегти свою історію. Ми не можемо її віддати. Ми маємо її відновлювати, адже історія Ніжина — це наша історія. Це історія усієї України», — говорить Роман Желєзко.

В номінації “Поезія” на конкурсі “Книга року-20-23” перемогли одразу два автори з Ніжинщини.

1 місце зайняв Микола Будлянський, уродженець с. Держанівка (Мринська ТГ Ніжинського району) зі збіркою “На рушниках натомлених вітрів”. Це поетична збірка, що містить п’ять розділів: «Війна. Хроніка болю», «Місто легенд», «Не заглядайте в очі ластівкам», «Кохання, як молитва, вічне» та «Викупаю душу в бабиному літі». У книгу поета ввійшли вірші, пошрамовані війною (перший розділ). В інших чотирьох розділах – поезії, овіяні легендами рідного краю, зігріті любов’ю до малої батьківщини, до матері й рідної природи і, звісно ж, вічного, як світ, кохання. 

2 місце в номінації “Поезія” посіла збірка віршів “Журавлиний ключ”, уродженки с. Сиволож (Плисківська ТГ Ніжинського району) Лариси Ткач.


Багато поезій навіяні тривожним сьогоденням, авторка досліджує вічні теми добра, справедливості, а також прагне зрозуміти і осмислити загадкову сутність людини, швидкоплинність людського буття. Поезія Лариси Ткач наповнена ніжністю і любов’ю до рідного краю, природи, матері, до всього живого на землі та відзначається тонким ліризмом, щирістю, непідробленими почуттями й переживаннями.

В номінація «Проза» 3 місце отримала книга “Сяйво чарівної квітки” Володимира Сенцовського з с. Носелівка Борзнянської ТГ. До книжки сучасного українського письменника Володимира Сенцовського ввійшли художньо-документальна повість “Билиці-небилиці з веселої криниці” та нариси про майстрів художнього слова й пензля.

Колоритний персонаж художньо-документальної повісті “Билиці-небилиці з веселої криниці” дід Гарасим – це типізований (зібраний) образ українського селянина-характерника: мудрого, розважливого, незалежного, трохи лукавого життєлюба. Оповідки пересипані іскорками народного гумору та іронії.
Щиро вітаємо лауреатів і бажаємо подальших творчих здобутків!

Фото: Чернігівська міська комунальна централізована бібліотечна система
Підготувала Наталія РУЛЬОВА

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь