Чорнобривці: не тільки красиві, а й корисні

Ацтеки називали їх campasúchil, «квітка 400 життів».

*Чорнобривці не слід викидати або спалювати; їх краще подрібнити та перекопати ґрунт разом з ними для максимального ефекту.

*Фітонциди у складі чорнобривців допомагають боротися з кротами та нематодами, а також захищають ґрунт від виснаження та ерозії.

*Подрібнені чорнобривці, внесені у ґрунт восени, можуть захистити помідори від фітофтори наступного сезону.

Можливо, вам здається, що чорнобривці приносять користь тільки в той час, коли цвітуть – вони прикрашають ділянку, а їхній запах може відлякувати деяких шкідників. Втім, вони також можуть стати у пригоді й після того, як цвітіння вже завершиться.

ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ чорнобривці після цвітіння

Перше, що вам потрібно запам’ятати, це те, як використовувати чорнобривці не можна. Тож ніколи не виривайте їх для компостної ями та не спалюйте їх. Квіти можуть бути максимально корисними, якщо ви просто подрібните їх лопатою та перекопаєте ґрунт разом з ними.

У складі чорнобривців ви можете знайти багато фітонцидів, тож якщо вас колись турбували кроти на ділянці, після такого “підживлення” вони мають зникнути безслідно.

Чим корисні чорнобривці:

+Чорнобривці захищають ґрунт від виснаження. Вони мають розгалужену кореневу систему та густе листя і допомагають ґрунту не пересихати та захищають його від ерозії, утримують вологу всередині.

+Захищають від шкідників. Вони мають різкий запах, який вважають неприємним і гризуни, і слимаки – так ви можете захистити свій урожай без використання хімії.

+Захищають помідори від фітофтори. Для того, щоб зберегти помідори від фітофтори, восени потрібно внести в землю подрібнені частинки чорнобривців та добре перекопати землю. Наступного сезону ви навіть не зіштовхнетеся із хворобою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь