Забруднення річок Сейм та Десна: оперативна інформація станом на 10 вересня

 

 

 

 

Забруднення у річці Десна досягло околиць Чернігова, скупчившись у районі зруйнованого автомобільного мосту. 

Про це повідомляє Міндовкілля. 

Забруднення вже поширилось на 180 кілометрів нижче за течією, до села Количівка. Випадки загибелі риби тут спостерігаються, проте їх кількість незначна. 

Експерти Держводагентства та Держекоінспекції цілодобово працюють над аналізом даних і можливістю встановлення додаткових аераторів для покращення кисневого балансу у воді.

Причиною затримки забруднення біля зруйнованого мосту є особливості рельєфу дна та характер течії. Попри проведені заходи, повністю зупинити загибель риби поки що не вдалося. Міністерство довкілля співпрацює з «Київводоканалом», але наголошує, що ризиків для питної води наразі немає.

Раніше забруднення поширювалося по річці Сейм, утворюючи темну масу, яка після потрапляння у Десну почала розбавлятися. Швидкість поширення коливається від 10 до 35 кілометрів на добу.

Значні випадки загибелі риби зафіксовано в Чернігові, селах МакошиноУшняБоромики та інших населених пунктах Чернігівщини. Загалом зібрано близько 17,5 тонн мертвої риби. Фахівці разом із місцевими громадами проводять заходи з її утилізації.

Рівень кисню у воді дещо знизився, проте він залишається в межах норми. Підвищений вміст азоту, заліза та марганцю у воді є типовим для цього сезону, але дефіцит кисню спровокував загибель риби. 

Водночас небезпечних хімічних речовин, пестицидів чи важких металів у пробах води не виявлено.
Джерело: Екорайон

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь