Батьки полеглого захисника-чернігівця взяли під опіку 9-річного хлопчика

 

 

 

 

в День усиновлення – про влаштування до сімей дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування говорили на брифінгу в медіацентрі Чернігівської ОВА.

Своєю історією поділилась опікунка дитини-сироти з Чернігова Тетяна Музирьова. ЇЇ син – поліцейський Дмитро Музирьов – загинув, боронячи рідну землю, 28 лютого 2022 року в Киїнці. Йому було 26 років. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Дмитро Музирьов нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

«З приходом великої війни в нашу родину прийшло велике горе. Було дуже тяжко. Я не могла просто жити далі, нічого не зробивши. Я подумала про те, що моя дитина зі зброєю в руках стала на захист своєї сім’ї. Вона не злякалась. То чому ж ми – батьки, які ще мають сили, не можемо жити заради когось. Тож після тривалих обговорень ми з чоловіком прийняли рішення взяти дитину».

Подружжя подало заяву до Служби у справах дітей, пройшло медогляд та навчання. Після цього познайомились з майбутнім сином і в січні 2023 року забрали дев’ятирічного хлопчика у свою родину.

«Ми відчули, що це наша дитина. Наче він разом з нами прожив все життя. В деякі моменти було тяжко психологічно, – розповідає Тетяна Музирьова. – Я щаслива, що я народила і виховала такого гарного сина, який став на захист своєї Батьківщини. Ми ніколи його не забудемо, він назавжди в наших серцях. І я щаслива, що маю можливість дати іншій дитині те тепло та любов, якої у неї не було».

***

За словами заступника начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслава Железного, наразі в області 1882 дітей з різних причин залишились за межами біологічних сімей, з них сімейними формами виховання охоплено 1733. У закладах інституційного догляду продовжують перебувати 149 дітей, які потребують нових родин.

«Впродовж останніх років кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування зменшується. Причина – зменшення загальної чисельності населення в регіоні, в тому числі й дитячого», – зауважив Станіслав Железний.

Пріоритетною формою влаштування дітей є усиновлення. З початку року в області громадянами України усиновлено 32 дитини (у 2022 році – 20, у 2023 році – 43). Ще 12 справ стосовно усиновлення 17 дітей перебувають на судовому розгляді. Загалом в регіоні на обліку з усиновлення перебуває 588 дітей.

Нагадаємо, на час дії воєнного стану усиновлення дітей-українців іноземцями призупинено. Виняток – випадки, коли іноземці є родичами дітей або раніше усиновлювали братів чи сестер дітей, які перебувають на обліку. Так, цьогоріч двоє дітей з Чернігівщини усиновлено у США.

Найбільш розповсюджена сімейна форма виховання – опіка та піклування, яка передбачає влаштування дітей у сім’ї, які перебувають з ними у родинних зв’язках.

Ефективним також є влаштування дітей до нових прийомних сімей (ПС), дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та поповнення діючих таких родин. З січня сюди влаштовано 62 дитини, за відповідним період минулого року – 48. Загалом на Чернігівщині 516 вихованців знайшли прихисток у 32 ДБСТ та 168 ПС.

Для того, щоб взяти дитину в сім’ю, необхідно звернутись до Служби у справах дітей. Такі служби діють у кожній територіальній громаді, а також у районних та обласній державних адміністраціях.

«Ми хочемо, щоб кожна дитина змогла знайти для себе родину, незалежно від фізичного стану, наявності родинних зв’язків та віку, – наголосив Станіслав Железний. – Взяти дитину – це відповідальність. Обов’язково потрібно мати сильну мотивацію та добре серце».

Детальну інформацію щодо влаштування дітей у сімейні форми виховання можна отримати за телефоном (0462) 67-46-38 – Служба у справах дітей облдержадміністрації .

Джерело: Чернігівська ОДА, пресреліз

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь