«Син снився мені після поховання, просив: «Мамо, знайдіть мою руку». Історії дітей, яких убила росія

 

 

 

 

Російські обстріли відбирають життя українських дітей. За останніми офіційними даними, 575 дітей загинули внаслідок війни. Імена цих дітей не мають залишатися забутими. Спільно з родинами загиблих неповнолітніх платформа пам’яті Меморіал та Радіо Свобода уже третій рік розповідає їхні історії. У цьому тексті розкажемо про чотирьох дітей – з Миколаївщини та Харківщини. Павлика вбило, коли пішов до вбиральні, сестричок Віру та Аріну – на подвір’ї, Едуард підірвався на міні…

Текст підготувала платформа пам’яті Меморіал, яка розповідає історії вбитих Росією цивільних та загиблих українських військових, спеціально для Радіо Свобода. Щоби повідомити дані про втрати  заповнюйте форми: для загиблих військових та цивільних загиблих.

13-річний Павло Літвінов

Надія жила у Подолівці на Харківщини. Мала доньок від попередніх стосунків (одна із них померла у дорослому віці).

Другий чоловік Надії, Сергій Літвінов, забрав її з двома дітьми до Іванівки Ізюмського району. Невдовзі жінка завагітніла. Мама почувалася добре. Гарно харчувалась, часто відчувала рухи малюка в животі. Хлопчик народився 7 лютого 2009 року.

«Його поклали мені на грудки. Такий маленький був – як рукавичка. Відкрив ротика, скривився і заплакав», – говорить Надія Літвінова.

Ім’я Павло для немовляти підказала бабуся з боку тата.

Мама згадує: невдовзі після народження їй наснилося, що у майбутньому втратить сина. Вона відігнала тривожні думки й не розповідала про них чоловікові.

Павло ріс схожим на батька – і за зовнішністю, і за характером: худенький, спокійний.

У школі не соромився виступати – співати, танцювати та розповідати вірші. Долучався до всіх свят.

З уроків полюбляв фізкультуру і малювання, охоче відвідував гуртки. У вільний час бігав із хлопцями на вулиці, обирав собі друзів старшого віку, бо, як казав: «А що робити з меншими?»

дома допомагав з господарством – порався біля тварин та на городі. «І навіть дядькам своїм допомагав: і картоплю садити, і полоти. Все робив», – згадує мама. Павлові подобалось фотографуватись. А дорослим мріяв служити моряком.

Після Павла у Надії народились ще два сини – Владик та Ілля. Павло радів тому, що має велику родину.

Після початку повномасштабного російського вторгнення родина залишалась вдома на Харківщині. Надія просила 13-річного сина не виходити на вулицю.

«У нас всюди бахкало. Залишала сина вдома, а він казав, що хоче гуляти, кататись на велосипеді», – каже мама.

В Іванівці родина мала дві хати: в одній із них мешкали, інша була покинутою. 31 травня 2022-го Павло був на подвір’ї другої оселі, куди поїхав на велосипеді. Його вбило ворожим обстрілом у вбиральні. Від влучання тіло дитини розірвало.

«Чи можна так вбивати жорстоко? Ніжки, ручки повідривало, голову розрізало. Дитинка пішла в туалет, а її розірвало…», – говорить Надія Літвінова.

Від того, що побачила власного сина у такому стані, жінка частково втратила пам’ять. Загубила паспорт. Для поховання останки хлопчика збирали по шматках. Одну ручку так і не змогли знайти.

Павла Літвінова ховали всією Іванівкою – зібралось багато людей. Дитяча домовина була блакитною.

«Снився мені цілий тиждень після поховання, просив: «Мамо, знайдіть мою руку, у мене ж її немає. Поховали мене без ручки». Я казала, що все провалилось туди. Як ми її виловимо?», – пригадує мама.

Свій паспорт Надія знайшла через місяць – він раптово випав з книжки, яку взяла до рук.

Невдовзі жінка із молодшим сином виїхала на Волинь, тільки нещодавно повернулась додому. Павлу Літвінову вже встановили пам’ятник на могилі.
Джерело: Радіо Свобода

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь