Ніжинець організував серію злочинів перебуваючи за ґратами

 

 

 

 

Днями правоохоронці завершили досудове розслідування і скерували до суду прова­дження щодо кримінального авторитета з Ні­жина — 26-річного Артура Лебедєва. Його звинувачують у поширенні злочинного впли­ву, вимаганні, налагодженні каналу наркотрафіку та ще в кількох тяжких злочинах. За вер­сією слідства, все почалось у 2022-му з роз­бійного нападу на ніжинського фермера, ор­ганізованого Лебедєвим, коли він відбував покарання в колонії. Згодом Артур потрапив до Чернігівського СІЗО, і за даними поліції, продовжив там свою злочинну діяльність.

ІЗ КОЛОНІЇ “ПЕРЕБРАВСЯ” В СІЗО

Один тюремний строк Лебедєв уже відбув. Йому присудили 7,5 року позбавлення волі за участь у груповому розбої, скоєному в травні 2016-го. Цього злочину Артур із спільниками заздалегідь не плану­вали. Усе вийшло спонтанно: коли компанія відпочи­вала в ніжинському кафе “Гангстер Паб”, у них виник конфлікт з одним із відвідувачів. Вони його побили. Та замість того щоб викликати поліцію, потерпілий під­сів за столик до кривдників і заявив, що хоче загла­дити свою вину. Накрив їм «поляну». Випили, розго­ворилися.

Чоловік обмовився, що в нього видався по­ганий день: посварився з дружиною, склав у рюкзак усі документи, заощадження (4 400 доларів) і пішов світ за очі. А в кафе заглянув, щоб спитати в бармена, чи зможе той обміняти йому долари на гривні. Тут-то молодики й збагнули, що можна «заробити» кру­гленьку суму.

Вони під руки вивели бідолаху з кафе, знову побили і відібрали в нього гроші. Усіх трьох зловмисників (у тому числі й Лебедєва) згодом затри­мали і судили. Артур покарання відбував у Катеринівській виправній колонії (№46) на Рівненщині.

У лютому 2022-го він мав достроково вийти на волю, але за кілька тижнів до цього поліція подала до суду клопотання про обрання Лебедєву запобіжного за­ходу у вигляді тримання під вартою. Бо його звинуватили в організації розбою, що стався 13 січня 2022 року на трасі між селами Колісники і Вруб Ніжин­ського району.

Відомо, що того вечора близько 23.00 директор місцевого фермерського господарства повертався разом зі своєю 33-річною знайомою до Ніжина. Дорогою зупинилися на узбіччі (нібито через те, що по­бачили перепону попереду) Фермер вийшов зі свого «Лексуса», і в цей момент до нього підскочили двоє чоловіків у масках, вистрілили з травматичного пістолета йому в ногу; а потім прострелили колеса машини, від ібрали 41 тисячу гривень готівкою і золотий ланцюжок вагою близько 200 грамів (він коштує понад 300 тис. грн.), а з його попутниці зняли золоті сережки й каблучку. Після цього зловмисни­ки зв’язали фермера і запхали його в багажник.

Цим же «Лексусом» намагалися добратися до Ніжина, але не змогли, бо спустили пробиті колеса. Втекти нападникам допоміг їхній знайомий, який приїхав по них своєю машиною. Однак по гарячих слідах поліція вирахувала і спіймала одного з грабіжників – 33-річного ніжинця. Кажуть, що саме він і «здав» Лебедєва. Розказав поліцейським, що Артур був наочно знайо­мий із фермером і знав, що в того водяться гроші. То­му телефоном (прямо з колонії) він дав вказівку спільникам пограбувати бізнесмена. Більше того — у день нападу особисто керував їхніми діями по мобільному.

Поліцейські, ясна річ, провели обшук у камері Лебе­дєва і знайшли докази його причетності до злочину. Саме тому суд дав згоду на взяття Артура під варту. Таким чином, замість того, щоб вийти з колонії на во­лю, він відправився до Чернігівського СІЗО.

ПОГРОЖУВАВ ПРОКУРОРУ

Кажуть, що в слідчому ізоляторі Лебедєв поводив­ся настільки зухвало, що навіть погрожував правоохо­ронцям. А в листопаді 2022-го, під час одного із судових засідань щодо розбійного нападу на фермера він привселюдно заявив прокурору: «Після того, як я вийду з СІЗО — ходи й озирайся, щоб тебе ніхто не зарізав».
Погрозу страж порядку сприйняв всер­йоз. Тож на Лебедєва завели окреме кримінальне провадження за ч. 1 ст. 345 ККУ (погроза вбивством щодо працівника правоохоронного органу). За це в травні минулого року Лебедєву присудили два роки в’язниці. Та це його аж ніяк не зупинило і, перебува­ючи за гратами, він став організовувати нові злочини.

КЕРУВАВ ДИСТАНЦІЙНО

За інформацією правоохоронців, Лебедєв десь роздобув мобільний телефон, видзвонив чотирьох своїх знайомих (у тому числі й неповнолітнього хлопця) і вступив з ними в змову. У лютому цього року молодики, виконуючи вказівку Лебедєва, скоїли крадіжку з квартири ніжинського нумізмата, винесли помад 1500 колекційних монет. Проте менш ніж за добу двоє з них попалися поліцейським. Крадені мо­нети вилучили і повернули власнику.

Окрім крадіжок, за даними слідства, Лебедєв узявся розвивати ще два напрямки нелегального «за­робітку» — вимагання неіснуючих боргів і торгівлю наркотиками.

У випадку з боргами діяв самостійно — через месенджер «WhatsApp» телефонував замож­ним землякам і погрожував їм розправою, якщо не повернуть грошей, яких іони насправді не позичали.

Поліцейські задокументували, як в одного з потерпі­лих Лебедєв вимагав 2,5 тисячі доларів.

А ось нала­годити наркотрафік самотужки не зміг би. Таму знову залучив спільників. Завдяки їм Лебедєв регулярно отримував заборонені препарати, замасковані під різні побутові предмети. Паралельно він контролював наркоторгівлю на рідній Ніженщині, керуючи дія­ми “підлеглих” за допомогою все того ж мобільного телефону.

Загалом Лебедєву інкримінують одразу шість статей Кримінального кодексу: поширення зло­чинного впливу (ч. 2 ст. 255-1), втягнення неповнолітнього в протиправну діяльність (ч. 1 ст. 304), не­законне придбання та зберігання з метою збуту осо­бливо небезпечних наркотиків (ч. 2 ст. 307), незаконне зберігання наркотичних засобів без мети збуту (ч. 1 ст. 309), організація крадіжки (ч. З ст. 27 ч. 4 ст. 185) та вимагання (ч. 4 ст. 188).

За сукупністю йому світить від 9 до 15 років позбавлення волі. Справу передали в Ніжинський міськрайонний суд. Коли почнеть­ся слухання, поки що не відомо.

Джерело: газета “Гарт”, Юрій Нікітін

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь