У річці Сейм спостерігається нова зона забруднення

У річці Сейм спостерігається нова зона забруднення, але вона не несе такої загрози як попередня.

Про це очільник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус написав у своєму Telegram-каналі.

«Як доповів керівник профільного Департаменту ОДА, у Сеймі спостерігається нова пляма, однак вона не несе такої загрози, як попередня. Стан води в річках Сейм та Десна поступово покращується», — ідеться в повідомленні.

Більше про забруднення Сейму й Десни

Нагадаємо, у річці Сейм на Сумщині виявили масовий мор риби. Його причиною стало потрапляння у річку великої кількості органічних речовин, що знизило рівень кисню у воді. В Україні Сейм впадає у Десну. Про це в етері Громадського радіо розповів Олег Листопад, еколог, експерт Мережі ANTS:

«Держпродспоживслужба та Державна екологічна інспекція взяли проби води та провели відповідні аналізи. За їхніми даними, проби показують, що у воді знижено рівень кисню, через що рибі просто немає чим дихати».

28 серпня «Київводоканал» зробив заяву на тлі повідомлень про забруднення росіянами річки Сейм — найбільшої притоки Десни. Вода у домівках киян — безпечна, а її якість постійно контролюється.

Зазначається, що фахівці «Київводоканалу» постійно відбирають проби води як на етапі водозабору, так і на всіх етапах водопідготовки. Будь-які зміни в якості води у річці «будуть оперативно помічені та, виходячи з цього, буде скоригований процес очищення та знезараження води».  Наголошується — вода, яка подається у домівки киян, «безпечна, її якість постійно контролюється, тож загроз для споживачів немає».

«Київводоканал» разом із державними службами постійно проводить моніторинг якості води у річці Десні. У разі будь-яких загроз будуть вжиті всі необхідні заходи.

Також, у річці Десна, яка омиває Чернігів, 9 вересня спостерігали незначний неприємний запах та потемніння води. У водоймі фіксують масовий замор риби. Про це повідомив виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако.

13 вересня Олег Листопад сказав, що, якщо очисні споруди спрацюють як належне, то вода з кранів у Києві не буде шкідливою через забруднення річок Десна та Сейм. Крім того, столиця має інші джерела водопостачання.

Як розповів експерт, річка Сейм, яку забруднили першою, зараз мертва, там усе загинуло. Український гідрометеорологічний інститут підтвердив, що забруднення спричинене скидом органічних речовин (меляси) з очисних споруд цукрового заводу в російському місті Тьоткіно. І, швидше за все, це не була спланована акція.

17 вересня на Сумщині зафіксували повторне забруднення річки Сейм. Якість води погіршилася у верхніх пунктах моніторингу на ділянці до села Мутин.

Громадське

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь