Намагався підпалити релейну шафу на залізниці. Чернігівцю Андрію Медвідю загрожує довічне увязнення

 

 

 

 

43-річному Андрію МЕДВІДЮ, чернігівцю, загрожує довічне ув’яз­нення. Правоохоронці підоз­рюють, що чоловік наводив російські ракетні удари по військових об’єктах та вчиняв диверсії на залізниці.

Під час досудового розслі­дування встановили, що Медвідь шукав легких грошей у телеграм-каналі, де був завербований спецслужбою рф.

У серпні нинішнього року, отримавши завдання від ворога, обрав для диверсії релейну шафу, що відповідає за безпеку руху на важливому напрямку залізничного сполучення.

— У літрову балсанку налив бензину. Узяв запальничку і близько другої години ночі сходив до релейної шафи. Облив бензином, підпалив та пішов, — пояснив правоохоронцям під час затримання Медвідь.

Свої дії зняв на мобільний телефон, як доказ про виконане завдання. Цей «відеозвіт» переслав замовнику. За «роботу» Медвідь згодом отримав винагороду — 400 доларів (більше 16 тисяч гривень).

Медвідь — колишній міліціонер. Володимир Стельмах, його дід, прослужив у міліції 33 роки. Андрій покинув службу у 2015 році у званні капітана. Останній рік працював на чернігівському ЗАЗі. Одружений, має двох дорослих синів. Знайомі родини кажуть, що ще під час облоги Медвідь поводив себе дивно. Об’їжджав місця прильотів, фотографував їх.

На роботі мав кличку Сепаратист. Бо постійно цитував російські сайти. Чули, як він казав: «Українські військові самі підірвали Каховську ГЕС. Українські військові самі обстрілюють Херсон, запускають ракети по Києву».

Чоловіка затримали 9 вересня. У ході обшуків будинку Медвідя правоохоронці вилучили обріз із рушниці, вісім гранат, два заряджених магазини до кулемета, дві димові шашки, чотири мобільні телефони та комп’ютерну техніку, а також розфасовану в пакети речовину, схожу на наркотичну. Під час огляду мобільних телефонів та комп’ютера правоохоронці виявили листування чоловіка із замовником щодо підпалів та інших об’єктів на території області. Правоохоронці підозрюють, що Медвідь причетний і до підпалу автомобіля військовослужбовця ЗСУ.

«Крім цього, у ході розслідування стало відомо, що Медвідь збирав на вимогу російських кураторів відомості про місця розташування військових підрозділів в області та об’єктів військово-промислового комплексу. Цю інформацію із визначенням координат розташування та конкретних адрес російські військові використовували для підготовки ракетних ударів по місцях тимчасового базування Сил оборони», — повідомляє поліція.

Сусіди Медвідів кажуть, під час затримання чоловіка біля будинку стояло 15 машин спецпризначенців. Працювали понад 12 годин.

72-річний Микола і 67-річна Людмила МЕДВІДІ, батьки Андрія, вважають, що сина підставили. Микола — власник ТОВ «Торговий дім «Тріумф» у Чернігові.

 — Ми родина патріотів. Молодший син військовий. Під час облоги завозили в лікарні гуманітарку, — зустрічає біля хвіртки батько. — Андрія затримали вранці, коли він їхав на роботу. З того часу до сина не пускають. Перемовилися лише кількома словами в залі суду, коли йому обирали запобіжний захід.

— Сьома ранку. До хати залітають здоровенні мужики. Щось незрозуміле кричать. «Ви хто?», — питаю. У відповідь: «Когда надо — скажем». На автоматі я хапаю телефон, щоб подзвонити в поліцію. Мені крутять руки. Падаю на коліна, — обурена мати. — Телефон падає між ноги, була в сукні. Затримую ногами. Хтось зі спецпризначенців лізе туди рукою забирати. Не витримую, кусаю його за руку. А чого він до старої жінки між ноги лізе? Синці на руках і колінках майже тиждень сходили. Сукню порвали на спині.

Поставали біля нас з чоловіком. Синів і невістку поклали лицем донизу в різних кімнатах. Не дають ворухнутися. Мені стає погано. Дивлюсь на чоловіка, він теж втрачає свідомість. У нього хворе серце, високий тиск, з лікарень не вилазить. Поряд на столику ліки. Прошу їх подати, щоб випити. Не дозволили. «Сидіть, не рипайтесь», — кричали на нас.  Правоохоронці пробули вдома 12 годин. Перерили все, що можна. Зламали ломом всі замки в дверях. Хвіртку погнули. Щось пробувала спитати, кричать у відповідь: «Виростила ідіота».

— Де Андрій узяв зброю, гранати, набої?

— Помпова рушниця — то моя. Купив років 15 тому. Зберігав, як годиться, у сейфі, — запевняє Микола Андрійович. — Усе інше — молодшого сина Віталія. Обороняв Чернігів на Бобровиці та в Олександрівці, потім був на кордоні. Звідти поїхав на схід. Воював на харківському напрямку, біля Бахмута, Покровська. Часто зупинявся вдома з побратимами. Більшість з них уже і в живих немає. От хлопці і позалишали.

Віталій зараз на лікарняному, зробили операцію. З початку вторгнення мав три поранення, п’ятий раз лежить у госпіталі. Здоров’я поклав. Просила поліцію хоч його не турбувати. Ні, не послухали. Три рази на день приходили з допитами.

Андрій працював у виховній колонії №44. Під час Майдану охороняв Авакова. У 2014 році був в АТО у складі старшого групи серед міліції. Потім у державній службі охорони. Важка служба була всюди, може, де клепка і вилетіла тоді.

Ми не знімаємо вини з нього. Але все зовсім не так, як пише слідство. Наркотиків у сина не було. Він ніколи їх не вживав. Міг пива випити. Граната знайдена лише одна. А потім дивлюся фото і читаю в інтернеті — їх там уже вісім з’явилося.

Так, дійсно, сидів Андрій в інтернеті постійно. Роботи майже не було. Працював тиждень на ЗАЗі підміняв людину. До того теж там працював, у минулому році. Можливо, таки комусь і вдалося йому в інтернеті мізки промити. Але не думаю, що це фсбшники були. Захотів підзаробити легких грошей. Тому й зробив таке. 200 доларів тільки йому заплатили, а не 400, як кажуть. Розповів сам у залі суду. Думаємо, що Андрія підставили. Хтось з наших підкидав йому інформацію, а він повівся. Терміну сину не уникнути, але ж не довічне давати.

Написали в поліції, що забрали чотири мобільники і комп’ютери. Так тож не Андрія були. Мобілки – його, дружини і синів. Комп’ютери дітей,  бо вчилися вдома дистанційно.

* * *

— За інструкцією окупантів чоловік об’їжджав місцевість, де приховано фіксував  розташування Сил оборони. Отримані відомості він пересилав своєму російському куратору через чат-бот, що адмініструє ФСБ, — розповів Ярослав МОЛОЧКО, речник управління СБУ в області. — Співробітники СБУ затримали російського агента по гарячих слідах, коли він готувався до вчинення нових підпалів на залізниці.

Андрію Медвідю повідомлено про підозру: за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану); за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Ольга САМСОНЕНКО, фото з інтернету

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Джерело: Вість

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь