Надія, Олена та Анастасія Мариненки: «І пісня лірична, і слово поетичне»

Просторий, немов палац, Мринський будинок культури у 60-х роках минулого століття з цегли місцевого цегельного заводу побудував економічно-міцний колгосп «Україна», що славився щедрими врожаями та високопродуктивним тваринництвом. Його багато років очолював досвідчений господарник, фронтовик Олександр Костянтинович Волошин.

Сімейне тріо три художніх колективи створило

Культосвітній заклад, як ніколи, запрацював, коли його директором стала справжній ентузіаст, організатор, пошуковець талантів Надія Василівна Мариненко. А їх було багато. Бо Мрин село велике,  по суті, селище. В ньому – управління підземного зберігання газу, що газифікувало населений пункт і чимало житла побудувало, лісництво, паркетний цех ДП «Ніжинський лісгосп», профтехучилище тощо.

Надія Василівна створила ансамбль української народної пісні. Своєю виконавською майстерністю став відомим далеко за межами села. Акомпаніатором був Володимир Ілліч Бойко, котрий плідно працював з ансамблем близько десяти років. З часом змінювався творчий склад колективу і акомпаніатори. Стали звучати мелодійніше, задушевніше пісні, котрі виконували нові учасники з народними голосами, що полонили численних глядачів, що приходили на концерти «Любавоньки», які відбувалися у будинках культури, своєму, районному, на обласних і столичних сценах.  Учасники ансамблю, беручи участь у різних конкурсах, фестивалях, одержували престижні нагороди.

Правонаступником «Любавоньки» стали «Молодички», яким вже понад 25 років і мають звання «народний аматорський ансамбль». Спочатку він налічував 15 жінок різного віку. Згодом музичний супровід йому фахово забезпечував класичною грою на баяні Леонід Гаврилович Чорненький. З Надією Василівною стали співати і донька Олена, і онучка Анастасія. Так би мовити, талановите сімейне тріо.

Олена Олександрівна, окрім того, що гарно співає, ще й вірші пише класні. Їх тематика різноманітна: про Україну, ЗСУ, кохання. Їх охоче друкувала газета «Носівські вісті», бюлетень «Літературний Мрин»

«Молодички» пісенних джерел глибинні кринички

Сьогодні народний аматорськи ансамбль української народної пісні «Молодички» (художній керівник Віталій Ємець, керівник Надія Мариненко) набирає нових творчих злетів. Віталій Олексійович майстер геніальної гри на багатьох музичних інструментах, композитор-самородок. Готує пісні так, щоб вони виконувались на високому творчому рівні у прекрасному музичному супроводі. Тому вони беруть за душу глядачів, створюючи для них змістовний відпочинок.

Про успішний пісенний шлях «Молодичок» розповіла їх учасниця, директор Мринського БК Олена Мариненко:

–У творчому доробку понад триста народних і сучасних українських, аутентичних, обрядових і близько 20-ти авторських пісень на мої вірші (зокрема, «Берегині роду», «П’ять хвилин до щастя», «Кан-кан»). А ще пісні – «Тещенько моя», «У шинку одна біда», «Не сумуй, калинонько» талановитого журналіста, письменника і поета, соліста і композитора, головного редактора найкращої обласної газети «Чернігівщина». Майже увесь цикл обрядів, місцевий фольклор, пісні Полісся, пісні ліричного характеру та привітання до дня народження. За всю історію свого існування «Молодички» які тільки сцени не підкорювали. Спостерігаючи за їхньою творчістю, складається враження, що цим співучим жіночкам однаково у задоволення  виступати як на домашній сцені перед своїми земляками-сельчанами, так і перед вимогливими членами жури на багатьох престижних обласних, Всеукраїнських та Міжнародних фестивалях і конкурсах, в яких вони завжди беруть участь. Та, власне, сцена їм не завжди потрібна – хіба що для офіційних виступів. Співати вони люблять і добре.

Вміють це робити і на ґанку свого будинку культури, і на зеленій локації в затінку під час святкування Днів села та інших масових заходів, у своїй чи сусідських громадах й у виробничих цехах трудових колективів, куди, легкі на підйом, поспішають, аби привітати їх трудівників з професійним святом чи подарувати їм гарний новорічно-різдвяний настрій…

За цей час вже «полюбила» мринчанок і телевізійна камера центральних каналів, перед якою наші «Молодички» теж завжди виглядають природно й невимушено. І, як завжди, талановито. Так, кілька років тому на одному з фестивалів наших талановитих землячок запримітила для свого музичного проєкту «Фольк-musіс» з пошуку та відродження українського музичного етносу, автентичних мелодій та народних пісень різних регіонів України Народна артистка України Оксана Пекун. Показала по телевізору та розповіла про їхні творчі здобутки ще до виходу програми, прямісінько у новорічному випуску. А потім вже запросила взяти участь у програмі, після чого «Молодички» отримали Диплом програми «Фольк-musіс» та сувенір на згадку.

А не так давно народним аматорським ансамблем української пісні «Молодички» зацікавилися ведучі ще однієї музичної фольклорної передачі «Країна пісень». Це доволі новий музичний проект, в якому ведучі, фіналістка «Голосу країни», етноспівачка Іванка Червінська разом зі фронтменом групи «Мандри» Сергієм Фоменком шукають людей в різних куточках країни, які співають автентичні пісні та розповідають глядачам цікаві історії про їх виконавців…

Отож, разом зі своєю знімальною групою ще перед війною завітала Іванка Червінська і в Мрин, де не тільки познайомилася з художнім керівником ансамблю Надією Василівною Мариненко та її творчою родиною – донькою Оленою Олександрівною та внучкою Анастасією, а ще й переймала від Мариненків кулінарний досвід їхнього фірмового рецепта капусняку. Відвідали столичні гості й одну з «домашніх» репетицій нашого мистецького колективу, в ході якої потоваришували й з іншими учасницями ансамблю – Людмилою Кроптою, Любов’ю Мироненко, Надією Петренко та Наталією Ярмоленко. Розмова між жінками була щирою та душевною. А вже пізніше всі разом знову зустрілися в Національному музеї народної архітектури та побуту в Пирогові, де записували офіційну частину передачі. Та, власне, сам виступ «Молодичок» зі старовинною українською народною піснею «Ой, летіла зозуленька», а в переддень Дня Святого Миколая дзвінок від Іванки мринським «Молодичкам»: мовляв, дивіться в Миколаївській вечір себе на каналі «Суспільне: Україна».

Пісні і кошти – воїнам ЗСУ

Сьогодні саме українські пісні мають слухати наші хлопці в окопах, якраз ними мають надихатися і ті українці, яких війна позбавила даху над головою та змусила шукати прихистку за тридев’ять земель від своїх домівок. Українська пісня і мова має звучати не тільки на офіційному рівні, а й у кожному нашому домі, з вуст кожного українця, якщо він себе вважає справжнім патріотом. Здається, занадто довго в нас мусолилося питання двомовності й зараз для нас справді є різниця, хто і якою мовою розмовляє… І вважаю, що саме мистецькі колективи, такі, як наш, мають бути, так би мовити, в авангарді цієї справи…

-А ми й не заперечуємо і тільки раді, якщо вдається хоч десь представити свої творчі здібності. Ось тільки від початку збройної агресії брали участь – де онлайн (дистанційно) чи безпосередньо були присутніми (офлайн). Вважаю достойно представили наш регіон на багатьох мистецьких конкурсах та фестивалях, віддавши весь зароблений фестивальний збір на потреби ЗСУ. Так, першу премію отримали, взявши участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі «Мелодії і ритми України», що проходив у Києві, також стали переможцями у своїй номінації у Всеукраїнському багатожанровому конкурсі мистецтв «Калинові острови». З першою премією повернулися додому з Всеукраїнського фестивалю «Українська Покрова», з другою – з Міжнародного двотурового фестивалю мистецтв «TATRA OF STARS 2022». Також отримали другу премію за участь у Всеукраїнському багатожанровому конкурсі мистецтв «Ах, Одеса», таку ж – в Міжнародному конкурсі мистецтв «Марафон талантів», що проходив в австрійському Відні. Ще ми були учасниками XVI Всеукраїнського фестивалю вокально-хорових колективів «Серпневий заспів” 2023,24р. у місті Чорноморськ.

Крім усього, брали участь у благодійному фестивалі української патріотичної пісні в м.Бобровиця. Власне, й зараз продовжуємо тримати, як то кажуть, руку на пульсі часу, намагаючись залишатися на культурному фронті боротьби з ворогом…

До речі, впродовж останнього часу учасниками художньої самодіяльності Мринського будинку культури коштом проведених всіх благодійних концертів та інших масових заходів та акцій було зібрано ще понад сорок тисяч гривень, які також усі було передано на потреби Збройних Сил України.

Окрім «Молодичок», в Мринському БК є дитячий аматорський вокальний колектив «Любисток» (художній керівник Анастасія Мариненко), що налічує 15 учасниць. Завдяки успішним виступам у благодійних концертах зібрали та передали ЗСУ понад 20 тис. грн.

Третій колектив – це зразковий танцювальний колектив «Лілея» (художній керівник, хореограф, заслужений артист України Валерій Кирилюк.) Його створила, очолювала і захистила звання «зразковий танцювальний колектив» справжній професіонал танцювального жанру, художній керівник народного аматорського ансамблю танцю «Носівчанка», що налічує понад 100 учасників, Юлія Ігнатенко.

Різножанрові та різновікові колективи  працюють на високому професійному рівні. Радують своєю творчістю вимогливу глядацьку аудиторію, несуть прогресивні ідеї,  бережуть автентичність українського генетичного коду у народних традиціях та обрядах, прославляють Україну і підтримують піснями та коштами ЗСУ, підіймають українську народну культури на високий щабель.

Микола КОХАН

На знімках: (зліва направо): Олена, Надія та Анастасія Мариненки; дитячий аматорський ансамбль «Любисток», зразковий танцювальний колектив «Лілея»; «Молодички» (зліва направо): Анастасія Мариненко, Олена Мариненко, Людмила Кропта, Любов Мироненко, Надія Мариненко, Наталія Ярмоленко, Віталій Ємець.

Носівщина.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь