Відкрили меморіальні дошки двом ніжинським Героям

Дуже боляче, що шлях у вічність у хлопців був саме такий… Вони – молоді Герої. Вони загинули, виконуючи бойові завдання, ні на мить не вагаючись, щоб ми могли вільно жити на своїй землі. Тільки ж якою ціною…

Сьогодні, 26 вересня, на фасаді Ніжинської гімназії №5, відкрили меморіальні дошки на честь загиблих Героїв-ніжинців – Юрія Ландаря та Вячеслава Ярмака.

Обоє Воїнів були випускниками гімназії.

Юрій Ландар народився 17 січня 1989 року в Ніжині. Здобув середню освіту в місцевій загальноосвітній школі №5. Навчався в Чернігівському аграрному університеті, захоплювався футболом. У 2012 році проходив строкову військову службу. З 2015 року був депутатом Ніжинської міської ради. З 2018 року працював в КП “ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА”, а з 2020 обіймав посаду інженера в “ЗеленБуд” міста Київ.

25 лютого 2022 року прибув до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, після чого долучився до одного з підрозділів військової частини А4699 та вирушив на Схід.

Загинув 17 вересня 2023 року під час виконання бойового завдання на Запорізькому напрямку.

Вячеслав Ярмак народився 4 квітня 1977 року в Ніжині, навчався в шкоі 5. Потім – у Ніжинському агротехнічному коледжі, де здобув спеціальність з виробництва електро-обчислювальної техніки. Із 1996 р працював на Укрзалізниці. Одним із улюблених захоплень Вячеслава була риболовля.

З початком повномасштабного вторгення чоловік вступив до лав Ніжинської тероборони.

А 11 квітня 2022 року добровольцем долучився до лав ЗСУ, де перебував на посаді старшого стрільця і захищав кордон Сумської області. У січні 2023 року перевівся до штурмого батальйону спеціального призначення на посаду старшого стрільця.

У лютому 2023 року, після тяжких штурмових дій українських позицій, ризикуючи життям, зміг вивести побратимів, а сам отримав котузію. За це був нагороджений «За військову службу Україні» (посмертно).

На той час під Бахмутом проходили найзапекліші бої. 7 березня воїн телефонував мамі, щоб привітати її зі святом, бо знав, що попереду бойове завдання. На жаль, під час виконання чергового завдання 8 березня 2023 року обірвалося життя Вячеслава.

Почесне право відкрити меморіальні дошки Героям, які в боротьбі з ворогом віддали своє життя, надали дружинам Ярмак Оксані та Ландар Тетяні…

Всього на фасаді гімназії – 8 дошок: Сергію Рябусі, Олександру Анікєєнко, Віктору Піюку, Миколі Саєнку, Юрію Гурському, Максиму Терещенку, і тепер – Вячеславу Ярмаку та Юрію Ландарю…

Присутні вшанували пам’ять загиблих Воїнів хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальних дошок.

Наш обов’язок – пам’ятати кожного Героя, який віддав життя за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Світла і вічна пам’ять!

Фото Валентини ПИЛЬНИК

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь