Водовідведення по Незалежності не в пріоритеті у керівництва Ніжина?

 

 

 

 

Протягом трьох останніх років наше видання постійно висвітлює питання фінансування та можливість реалізації проекту водовідведення по вулиці Незалежності. Більше семи років від «сезонного моря» страждають мешканці даного мікрорайону та водії, які проїжджають повз.  Пішоходи обходять «море» «десятою дорогою», а водії не жаліють «добрих» словечок, потрапляючи в ями, котрих не видно під водою. Та головна біда, а можливо й трагедія криється в небезпеці обвалення будинків, адже заливає водою підвали, унаслідок чого просідає фундамент багатоповерхівок вздовж дороги – від цього з’являються тріщини в стінах і не дай Боже відбудеться, як в Чернігові обвал будинку…

Ще два роки тому завдяки співпраці обласних  та міських депутатів було розроблено проект водовідведення з цієї вулиці. Рік тому відбулось засідання робочої групи з розподілу коштів екологічного фонду обласного бюджету, куди звернулися десять депутатів обласної ради від Ніжинщини задля вирішення фінансування проекту водовідведення. Рішенням обласної ради було виділено 3,5 млн. грн.. і протокольно було доручено додати 1,5 млн. грн. по проходженню шести місяців, при умові співфінансування Ніжинською міською радою.

Ніжинські депутати, хоч і не з першого разу, але підтримали виділення з міського бюджету потрібної суми. Проте в наступні місяці кошти перерозподілили на інші об’єкти. Проектну документацію передали для проведення тендеру наприкінці літа 2018 року, що привело до затримки в визначенні виконавця робіт по системі ProZorro. В результаті  роботи своєчасно не розпочалися, а гроші повернулися до бюджетів наступного року.

Незважаючи на непослідовні дії місцевої виконавчої влади, які загальмували реалізацію цього проекту, у 2018-му році депутати Чернігівської обласної ради: Юрій Болоховець, Наталія Копиця, Микола Шматко, Ірина Грозенко, Валерій Гавриленко,  Алла Ковтун, Ігор Дягель, Андрій Віротченко, Людмила Бойко та Сергій Охонько направили знову звернення щодо виділення коштів на водовідведення по вулиці Незалежності.

Це рішення підтримали й депутати Ніжинської міської ради, які заклали теж відповідні кошти в бюджеті, проявивши себе як послідовних політиків й господарників.

І начеб-то реалізація проекту вийшла на “фінішну пряму”, але міський голова Анатолій Лінник відправив листа на обласну раду, в якому повідомив про можливу аварійну ситуацію на центральному самопливному каналізаційному колекторі по вулиці Синяківська-Шевченка та попросив розглянути можливість фінансування з обласного бюджету його реконструкцію, а також реконструкцію двох КНС: по вулиці Синяківська та Набережна, визначивши ці потреби більш пріоритетними за будівництво системи водовідведення по вулиці Незалежності.

Щодо пріоритетності вирішення екологічних питань у Ніжині, ми звернулись за коментарем до міського голови Анатолія Лінника.

«Наразі ми маємо передаварійну ситуацію на центральному самопливному колекторі по вулиці Шевченка. Тож, у використанні коштів екологічного фонду, які з обласного бюджету виділяються на наше місто, в пріоритеті маємо саме реконструкцію колектора та двох каналізаційних насосних станцій. Термінове вирішення цього питання потребує значних коштів – близько 11 млн. грн», – прокоментував Анатолій Лінник.

Чи можна вважати, що кошти, які передбачені у міському бюджеті на співфінансування проекту водовідведення по вулиці Незалежності будуть направлені на співфінансування купівлі колектора?

«Питання співфінансування поки що не розглядається. Нам потрібні кошти на чотири проекти, адже вони вкрай важливі для міста. І ми висловлювали в листі потребу облдержадміністрації з проханням профінансувати всі потреби, але є питання: чи вистачить на все коштів екологічного фонду? Звісно, фонд не зможе забезпечити нам фінансування в повному об’ємі. Тож стало питання пріоритетності, адже якщо станеться аварійна ситуація на центральному колекторі,  без водопостачання залишиться половина міста. Щодо водовідведення по Незалежності, питання залишається відкритим і його область фінансуватиме наступним», – відповів міський голова.

Як відреагують депутати міської та обласної рад, котрі протягом трьох років цілеспрямовано йшли до того, аби вирішити проблему по водовідведенню: зробили проект, домоглись виділення коштів з бюджету області та міста –  це питання часу. Адже міський голова, не порадившись з депутатами, визначив, що вирішення цього питання не в пріоритеті. Чи показує це непослідовність виконавчої гілки влади у її діях, адже можна було разом зібратися й знайти компромісне рішення? Зрозуміло, що питання колектора та інших проектів теж важливе, але для цього є інші фонди, на які керівництво міста, напевно, не звертає уваги. У цьому році більш ніж 120 млн. грн. було направлено з державного фонду регіонального розвитку на область. На жодну з комісій з розподілу цих коштів не з’явився ні мер, ні його заступники, ні жоден з ніжинських чиновників і кошти знову левовою часткою залишилися у тих регіонах, представники яких були присутні на комісіях. До слова, ремонт колекторів звісно потрібно робити, але це один з видів робіт, де на один проект «зариваються» у землю десятки мільйонів гривень, які проконтролювати практично не можливо. Тому саме цей вид робіт став популярним останнім часом в багатьох містах України. Що стосується нашого міста, то вже неодноразово проводилися подібні ремонти, які забирали левову частку бюджетних грошей, тому потрібно в цьому питанні провести детальний аналіз.

«Зупинятися ми не збираємося, будемо звертатися до інших джерел фінансування – до депутатів ВР та міністерств», – заявляють депутати, адже питання вирішення проблеми вкрай важливе, а дивлячись на дії керівництва міста можна спрогнозувати, що невдовзі з’являться «нові вкрай важливі проекти», і море на вулиці Незалежності буде існувати до тих пір, поки не станеться трагедія…

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь