Це чудова альтернатива для вітамінів з аптеки.
Літо пішло і забрало з собою багато джерел мікронутрієнтів і антиоксидантів. Але осінь — не менш багата на суперфуди пора. Калина і обліпиха — два осінніх українських суперфуда, корисні властивості яких незаперечні і використовувалися нашими предками з давніх часів, інформує Ukr.Media.
Калина
- Джерело вітамінів А, С, Е, Р, К;
- Містить Калій, Магній, Цинк, Залізо;
- Справжній продукт anti-age! Це джерело антиоксидантів, що сприяє нейтралізації впливу вільних радикалів і гальмування процесів старіння, які викликаються ними;
- Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і печінки, зміцнює імунітет, знижує тиск і нормалізує пульс, підтримує нервову систему, запобігає розвитку алергічних реакцій і навіть ракових клітин. Корисна для жіночого здоров’я.
Попри колосальну користь калини, є ситуації, коли вживати її не варто:
- При зниженому тиску калина знизить його ще більше;
- При вагітності (може порушувати гормональний баланс);
- При подагрі, артриті та інших захворюваннях суглобів;
- При тромбофлебіті;
- При хворобах нирок, печінки.
Обліпиха — ще один локальний суперфуд
- Містить вітаміни Е, А, групи В, К і Р;
- У ній багато каротину, яблучної кислоти, заліза, магнію, марганцю, кремнію та інших корисних речовин;
- Містить фітонциди, які допомагають при запальних захворюваннях і застуді;
- Піднімає настрій (завдяки серотоніну);
- Знімає запалення, загоює рани, зміцнює судини, стимулює травлення і вироблення шлункового соку;
- Особливо корисна обліпиха вагітним дівчатам — підвищує імунітет, підвищує рівень гемоглобіну, позбавляє від авітамінозу і є джерелом фолієвої кислоти;
Обережними з обліпихою потрібно бути людям з панкреатитом, гепатитом, гострим холециститом, сечокам’яною хворобою, захворюваннями печінки і жовчного міхура.
Не бійтеся заморожувати обліпиху — вона все одно не втратить своїх властивостей. Вживайте з додаванням меду або робіть чай з обліпихи і будьте здорові.