Літо пішло і забрало з собою багато джерел мікронутрієнтів і антиоксидантів. Але осінь — не менш багата на суперфуди пора. Калина і обліпиха — два осінніх українських суперфуда, корисні властивості яких незаперечні і використовувалися нашими предками з давніх часів, інформує Ukr.Media.

Калина

  • Джерело вітамінів А, С, Е, Р, К;
  • Містить Калій, Магній, Цинк, Залізо;
  • Справжній продукт anti-age! Це джерело антиоксидантів, що сприяє нейтралізації впливу вільних радикалів і гальмування процесів старіння, які викликаються ними;
  • Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і печінки, зміцнює імунітет, знижує тиск і нормалізує пульс, підтримує нервову систему, запобігає розвитку алергічних реакцій і навіть ракових клітин. Корисна для жіночого здоров’я.

Попри колосальну користь калини, є ситуації, коли вживати її не варто:

  • При зниженому тиску калина знизить його ще більше;
  • При вагітності (може порушувати гормональний баланс);
  • При подагрі, артриті та інших захворюваннях суглобів;
  • При тромбофлебіті;
  • При хворобах нирок, печінки.

Обліпиха — ще один локальний суперфуд

  • Містить вітаміни Е, А, групи В, К і Р;
  • У ній багато каротину, яблучної кислоти, заліза, магнію, марганцю, кремнію та інших корисних речовин;
  • Містить фітонциди, які допомагають при запальних захворюваннях і застуді;
  • Піднімає настрій (завдяки серотоніну);
  • Знімає запалення, загоює рани, зміцнює судини, стимулює травлення і вироблення шлункового соку;
  • Особливо корисна обліпиха вагітним дівчатам — підвищує імунітет, підвищує рівень гемоглобіну, позбавляє від авітамінозу і є джерелом фолієвої кислоти;

Обережними з обліпихою потрібно бути людям з панкреатитом, гепатитом, гострим холециститом, сечокам’яною хворобою, захворюваннями печінки і жовчного міхура.

Не бійтеся заморожувати обліпиху — вона все одно не втратить своїх властивостей. Вживайте з додаванням меду або робіть чай з обліпихи і будьте здорові.