В НДУ польські науковці ділились досвідом з українськими студентами

 

 

 

 

Знакова подія відбулась 15 листопада для Ніжина, як одного з центрів дослідження Європейської інтеграції в Україні. Близько 100 науковців зібралось в стінах Ніжинського університету ім. М. Гоголя на III Міжнародну наукову конференцію для студентів та молодих науковців «Європейська інтеграція: історичний досвід та політичні перспективи».

Вступним словом учасників привітав ректор вишу Олександр Самойленко: «Ми розуміємо всю важливість цих зустрічей та наукових дискусій, які ведуться кращими молодими студентами університетів України і Польщі, тому що вони дають нам надію на порозуміння та більш тісну співпрацю між нашими народам. Третя конференція – це вже традиція. Співпраця з Польщею в нашому університеті досить тривала і досить плідна, і сьогоднішня конференція є певним підсумком цієї діяльності».

Також він вручив грамоти польським студентам, учасникам попередніх конференцій на чолі з магістром політології, докторантом Краківського педагогічного університету  Матеушом Каміонкою – першопрохідцем українсько-польської інтеграції в Ніжині.

У свою чергу заступник міського голови Ігор Алєксєєнко зауважив, що міська рада завжди була налаштована на співпрацю з НДУ, і на наступний рік вже заплановано фінансування з міського бюджету заходів організованих вишем, адже – це вагомий вклад в історичний досвід нашої країни і Ніжина зокрема.

«Вважаю, що Ніжин був, є, і залишатиметься освітнім центром Лівобережної України. Підтвердженням тому є такі наукові конференції», – підсумував Ігор Володимирович.

Слова привітання висловила і Оксана Салатова, завідувач кафедри історії України Київського університету  ім. Б. Грінченка: «Ми знаємо, що молодь – це майбутнє. Приємно бути в цьому університеті, і для мене він є малим «Оксфордом». Тут створені всі умови для того, щоб молодь могла реалізувати себе. Вважаю, цей проект дає можливість польському університету допомогти інтегрувати ментальні риси української молоді та  допомогти досягти якомога швидшого порозуміння».

Магістр політології Педагогічного університету в Кракові Матеуш Каміонка також привітав учасників конференції: «Я багато подорожую Україною, але Ніжин та Чернігівщина для мене особливі. Я тут далеко не вперше. Між НДУ І Краківським університетом підписано угоду по співпраці і все це вилилось у той захід який відбувається сьогодні. Дуже сподіваюсь, що наші партнерські відносини стануть ще міцнішими. Свідченням того є те, що наших студентів сьогодні нагородили грамотами».

Після пленарного засідання почались секційні засідання по темам: «Історія розвитку та реалізації ідей інтеграції країн Європи», «Перспективи та проблеми реалізації європейського вибору в Польщі та Україні. Закордонний досвід асоціації з Європейським Союзом», “Політичні, соціально-економічні, гуманітарні та безпекові проблеми Європейського союзу», «Міграційна криза та майбутнє ЄС» та «Європейські цінності, стандарти та захист прав людини в євроінтеграційній політиці».

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь