Іконостас у Свято-Троїцькій церкві на Ніжинщині завершено. Хай сяє Божий дім

 

 

 

 

Іконостас у Свято-Троїцькій церкві завершено, хай сяє Божий дім

3 жовтня – особлива дата для лосинівців, оскільки цього дня всі прихожани звертають свої молитви і прохання до місцевого святого – священномученика Феоктиста Лосинівського, котрий був гнаний, але не зневірився, не зламався, за що сьогодні прославлений Церквою. А до того ж мають нагоду привітати та спільно помолитись за свого пастиря – протоієрея Олега Гуга, котрий у цей десь святкує іменини.

Цьогоріч чисельне духовенство Ніжинської та Чернігівської єпархії на чолі із Високопреосвященнішим Архієпископом Ніжинським і Прилуцьким Климентом прибули, щоб спільно помолитись до святого Феоктиста та привітати лосинівців і настоятеля Свято-Троїцього храму отця Олега зі знаменною подією, освяченням двох образів у бокових кіотах іконостасу, а саме – священномученика Феоктиста Лосинівського і благовірного князя Олександра Невського та Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Основна частина іконостасу була встановлена та освячена ще навесні, однак бракувало ще двох ікон, які власне й були доопрацьовані, встановлені та освячені цього дня. Така добра справа була ініційована з легкої руки благодійника Олега Миколайовича Снісаренка (уродженця сусіднього села Сальне) та підтримана небайдужим, самовідданим справі, колективом-ентузіастів – ТОВ “УкрАгроРозвиток” (директор Василь Снісаренко).

За словами настоятеля церкви протоієрея Олега ще до руйнувань, які принесла із собою радянська влада,у храмі існували три престоли: головний – Пресвятої Троїці (ікона розташована у самому верху іконостасу), південний  благовірного князя Олександра Невського, до якого дописали священномученика Феоктиста Лосинівського, як покровителя селища, та північний – лаговіщення Пресвятої Богородиці. Отож навесні було встановлено центральний іконостас, проте святиня була б неповною без іще двох бокових кіотів. Тож меценати пообіцяли докласти усіх зусиль, щоб закінчити найголовнішу прикрасу і святиню храму – і своє слово стримали.

Розпочалось свято урочистою зустріччю Високопреосвященнішого Владики Климента та всього духовенства, які приїхали в цей світлий день для спільної молитви. Місцеві жителі виклали дорогу до храму осінніми квітами, а перед входом в церкву було зроблено чудову квіткову експозицію.

Після зустрічі розпочалась святкова Божественна літургія, яка вражала масштабами і душевністю, неймовірне виконання хором святих пісень створювало справжню блаженну атмосферу, а коли в найголовніших християнських молитвах до хору долучались усі прихожани – будівля храму тремтіла від блаженства, яке переповнювало душу кожного учасника богослужіння.

Зрозуміло, що така знаменна подія зібрала у храмі величезну кількість прихожан, як місцевих, так й тих, хто прибув на літургію із сіл, що входять до Лосинівської ОТГ та навіть інших районів.

Варто наголосити на повчанні Архієпископа Климента по закінченню Святого Євангелія. Владика пояснює людям, що означає слово «мир», і в якому значенні воно вжите у Євангелії від Івана: «Оскільки ви не від миру, тому ненавидить вас мир», при цьому наголошуючи, що «мир» у даному місці Святого Письма вживається у значенні гріховності людей, які заздрять і творять зло християнам. Упродовж проповіді Владика згадує Феоктиста Лосинівського, який не піддався мирським спокусам, а витерпівши страждання, залишився у лоні Церкви, тим самим виборюючи собі вічне блаженство на небі. Архіпастир нагадує слова святого Кіпріана Карфагенського, який сказав: «Кому церква не мати, тому Бог – не отець», в контексті цих слів Владика закликає відвідувати святий храм, не робити зла, не заздрити, натомість робити всілякі благочинства, допомагати ближнім, цінувати Божу ласку і любов.

По завершенні служби Божої настав час для привітань і подяк. Все духовенство на чолі з Преосвященнішим Климентом привітали іменинника протоієрея Олега із Днем Ангела, побажавши Божої Благодаті та сили і далі працювати на благо Церкви та людей. Особливу подяку було складено меценату Олегу Снісаренку з чиєї ініціативи було створено іконостас та колективу «УкрАгроРозвиток», які підтримали таку високу ідею – встановити іконостас. Отож Владика Климент висловив подяку меценатам, а парафіяни храму подарували Олегу Миколайовичу пам’ятну картину з Владикою, яку написала директор Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Валентина Гапоненко. У свою чергу представник Олега Миколайовича вручив Владиці ікону священномученика Феоктиста Лосинівського та подякували за освячення ікон.

Згодом всі парафіяни могли прикластися до святих ікон, а на згадку про спільну молитву кожен отримав пам’ятну іконку. Після богослужіння усіх гостей було запрошено до святкового столу, приготованого щедрими лосинівськими господинями.

Підсумовуючи, зазначимо, що цей день став особливим у історії Свято-Троїцької церкви у Лосинівці, оскільки сьогодні було зроблено останні штрихи у встановленні іконостасу, якого церкві бракувало довгий час, то ж нехай Господь охороняє усіх, хто увійде до святої обителі, і посилає здоров’я меценатам і добродіям, які доклали багато зусиль, наснаги і праці, щоб Дім Божий сяяв величчю та красою.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь