У центрі Ніжина відтворили бої козаків за Українську державу

 

 

 

 

2 листопада, у центрі Ніжина,  на місці колишньої Московської вежі Ніжинського замку, зібрались ніжинці, аби стати свідками реконструкції бою між ніжинськими козаками та московськими стрільцями. Захід відбувався в рамках XIII конференції «Знаки питання в історії України: Чернігово-Сіверщина в східноєвропейських геополітичних конфліктах і трансформаціях» приуроченої до 400-річчя Деулінського перемир’я й 350-річчя антимосковського повстання в Ніжині. Організаторами такого дійства є історики Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя на чолі з доктором історичних наук, професором Євгеном Луняком.

ЧИТАТИ ПО ТЕМІ: У Ніжині дискутували на тему антимосковського повстання 1668 року

Від великого до малого спостерігали, як точилися бої за Українську державу. Ведучий заходу, науковий співробітник Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Г. Спаського Роман Желєзко розповів, що саме на цій території міста, на нинішній вулиці Московській, 350 років тому відбувся один з українсько-московських боїв, у ході антимосковського повстання 1668 року. Повстання проти Москви вибухнуло в наслідок колоніальної політики московського царя Олексія Михайловича в Гетьманщині, що ставило під загрозу існування української державності. Ніжин був одним з головних «театрів» бойових дій. Згідно збережених джерел, 22 січня 1668 року козаки Ніжинського полку на чолі з ніжинським полковником Артемом Мартиновичем взяли в облогу Ніжинський замок, де укріпився офіційний представник Москви в Ніжині – воєвода Іван Ржевський зі стрільцями. Ніжинські козаки спробували захопити замок штурмом: загатили рів гіллям та соломою, розкопали земляний вал та з шаблями в руках намагалися залізти на замкові мури. Приступ ніжинських козаків підкріплювався  вогнем з гармат ніжинської полкової артилерії. Втім, московські стрільці чинили організований опір, тому змогли відбити всі приступи козаків.

Ніжинське козацтво спробувало заморити московських стрільців голодом. Але час грав не на руку Гетьманщини. У вересні 1668 року московським стрільцям надійшла підмога на чолі з князем Григорієм Ромодановським.

Хоча ніжинське козацтво зазнало поразки в ході антимосковського повстання, відновлені бої сьогодні показали незламність козацького духу і волі, самопожертву в ім’я української державності.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь