Велична музика Йоганна Себастьяна Баха в Ніжині

 

 

 

 

Музика епохи бароко – це поліфонічність звучання і витонченість гармоній,
багатогранність образів і розкіш орнаментики,
і який би сумний чи трагічний  мінор не був, на завершення завжди звучить
життєстверджувальна мажорна піккардійська терція.

Поліфонія – багатоголосна музика, в основі якої лежить принцип імітації тем. Кожен з голосів рівнозначний, в тому й полягає складність виконання, адже багатоголосне плетиво має бути, немов «ансамбль солістів», де виразно чується кожен. В часи поч. XVI — кін. XVIII ст., коли в європейському музичному мистецтві панував стиль бароко, саме поліфонічний склад був провідним. Взірцем даної техніки письма вважається творчість німецького композитора Йоганна Себастьяна Баха (1685 – 1750). Його музика стереотипно чомусь вважається складною для сприйняття пересічною людиною. Так, частково можливо, адже без знання барокової теорії афектів і семантики тональностей, інтонацій у творах композитора, зрозуміти можна лише загальне естетичне враження на рівні відчуттів.

Зазирнути до «музичного Всесвіту Баха», почути його одкровення Ніжину випала можливість зовсім нещодавно. 31 жовтня в актовій залі музичної школи з нагоди 333-річного «ювілею» композитора. У виконанні лауреата численних міжнародних конкурсів відомого українського піаніста Дмитра Онищенка, що вже втретє відвідав наше місто, звучали прелюдії та фуги з 1 тому «Добре темперованого клавіру». А на завершення концерту, вийшовши на біс, музикант виконав Чакону з партити ре-мінор. Бурхливі оплески та вигуки «браво!» не вщухали протягом концерту.

Дмитро Онищенко вкотре продемонстрував розкішну динамічну, тембральну палітру звукових відтінків – від ніжного оксамитового піанісимо до потужного грозового рокоту. Завдяки неперевершеним інтерпретаціям піаніста кожен у залі переконався в магнетизмі музики композитора. Вражені слухачі після концерту описували свої переживання від «мурашок по шкірі» до справжнього слізного катарсису. У багатьох після концерту були відчуття, ніби після молитви, стан очищення або ж після відвідування храму Божого. То й не дивно, тому що в музичному світі вже давно музику композитора і, власне, «Добре темперований клавір» порівнюють з музичним викладенням Євангелія, а самого Баха називають п’ятим Євангелістом. Пояснюється це ще й тим, що біблійні образи композитор втілював у своїх творах не випадково, адже протягом життя часто доводилося працювати в храмах Божих органістом, кантором.
Концерт супроводжувало слово ведучого –  Олександра Пірієва, який останніх кілька років в рамках проекту «Нова Філармонія» знайомить наше місто з кращими виконавцями України та світу.

Тож, вважаємо, «Нова Філармонія» в Ніжині успішно відкрила свій новий концертний сезон! Слідкуймо за афішами міста!

 

Тетяна Голуб

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь