Ув’язнені з самопроголошених республік просять про переведення на територію підконтрольну Україні

 

 

 

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявила, що 895 ув’язнених, які відбувають покарання в тюрмах угруповань «ДНР» і «ЛНР», звертаються до неї з проханням про переведення на підконтрольну Києву територію, і Україна готова їх забрати. Про це вона розповіла в ході засідання «круглого столу» в Києві передає «Інтерфакс-Україна».

«З кінця 2014 року і по теперішній час в секретаріат омбудсмена надійшли звернення від 895 громадян (ув’язнених « Л / ДНР »- ред), з яких 470 – з Донецької області і 425 – з Луганської області», – сказала Денисова.

Омбудсмен підкреслила, що Україна готова забрати всіх ув’язнених.

За її словами, ці ув’язнені використовуються на непідконтрольних територіях в якості безкоштовної робочої сили, а також в бойових діях.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко нагадала, що на переговорній площадці в Мінську українська сторона неодноразово намагалася домовитися про час і місце передачі на підконтрольну територію ув’язнених з непідконтрольною території.

«Пані Денисова готова хоч завтра виїхати і забрати ці сотні засуджених, які в автозаках переїдуть і відбуватимуть покарання за українським законодавством в українських в’язницях. Але ми не бачимо відповіді на це від маріонеток Кремля і тут є вже політичні ігрища Москви, яка вимагає, щоб Денисова вела прямі переговори з так званими представниками ОРДЛО », – сказала Геращенко

За її словами, на початку конфлікту на Донбасі в тюрмах на непідконтрольних територіях залишалися близько 16 тисяч засуджених. На підконтрольну територію вдалося перевести кілька сотень.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь